Tinne Van der Straeten belga energiaügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy a következő 5-10 tél “szörnyű” lesz Európában, hacsak az Európai Unió nem tesz lépéseket az elszabadult gázárak gyors korlátozására.

“A következő 5-10 tél szörnyű lesz, ha nem történik semmi” – jelentette ki Van der Straeten vasárnap a Twitteren keresztül. “A gázárak befagyasztásán kell dolgoznunk”. Van der Straeten szerint az árplafon 770 euróval (771 dollárral) csökkenthetné az energiaszámlákat. Észrevételeit a 27 országot tömörítő csoport egyre nagyobb hangsúllyal kéri, hogy sürgősen lépjen fel a háztartások és a vállalkozások égbe szökő energiaszámlái ellen. A gázárak rekordmagasságba szöktek Oroszország ukrajnai támadása nyomán, ami a Kreml elleni példátlan büntetőintézkedések sorát váltotta ki. Ez a villamosenergia-árakat is megemelte.

A belga Van der Straeten szerint a gázárak és az áramárak közötti kapcsolat sürgős reformra szorul. “Az európai energiapiac csődöt mondott, és sürgős reformra szorul” – mondta Van der Straeten. “Sok család és vállalat számára ez már nem tartható fenn. A villamos energiát ugyanolyan olcsón termelik, mint tavaly, de rekordáron adják el. A reformmal a túlburjánzó túlnyereség ellen lépünk fel”. Hozzátette: “A beszélgetések ideje lejárt, itt az ideje dönteni”.

Állítsuk meg az őrületet

Az európai kormányok jelenleg azon fáradoznak, hogy földalatti tárolókat töltsenek fel gázkészletekkel, hogy legyen elég üzemanyag az otthonok melegen tartásához a következő hónapokban. Oroszország – amely tavaly az EU gázellátásának mintegy 40%-át szállította – az elmúlt hetekben drasztikusan csökkentette az Európába irányuló gázszállításokat, hibás és késedelmes berendezésekre hivatkozva. Németország úgy véli, hogy a szállításcsökkentés politikai manőver, amelynek célja, hogy bizonytalanságot keltsen az EU-ban, és növelje az energiaárakat a Kreml ukrajnai háborúja közepette.

Karl Nehammer osztrák kancellár támogatta az energiaárak emelkedése miatt az egész EU-ra kiterjedő árplafon bevezetésére irányuló felhívást. “Végre véget kell vetnünk az energiapiacokon zajló őrületnek. Ez pedig csakis európai megoldással történhet meg” – mondta Nehammer vasárnapi nyilatkozatában a Reuters szerint. “Végre valaminek történnie kell. Ez a piac a jelenlegi formájában nem fogja magát szabályozni. Felszólítom az EU 27 [tagállamát], hogy álljanak össze, hogy azonnal megállítsák ezt az árrobbanást” – tette hozzá.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/08/29/europe-faces-terrible-winters-without-gas-price-cap-minister-warns.html