Vegyes mutatókkal szolgált Magyarország, hiszen kiderült, hogy a skála mindkét szélső tartományában jelen van

A piacon a recessziós félelmek és a kínálati szűkösség véres csatáját láthattuk az elmúlt héten. A bikák folyamatos csatát vívnak a medvékkel, egyelőre azonban egyértelmű győztest nem lehet hirdetni. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete most elégedett lehet. A csökkentésnek köszönhetően újra megnőtt a profitjuk, azonban ennek az autósok cseppet sem örülnek. A magyar kutakon változás történt. Péntek óta a dízel átlagos ára 772 forint literenként, míg a benzinért 697 forintot kell fizetni. Ezzel a környező országok közül hazánkban vált az egyik legdrágábbá a tankolás piaci áron. Örülhetnek azonban azok, akikre vonatkozik az ársapka, hiszen ezzel Magyarország a spektrum másik végén helyezkedik el. Hazánkban található ugyanis a környék legolcsóbb hatósági árfolyama is.

(www.shutterstock.com)

A pénteki emelkedés ellenére negatív tartományban tudott maradni a nyersolaj

Tele van a piac mozgatórugókkal, éppen ezért nagyon nehéz előre megmondani, hogy melyikre irányul majd a nagyobb figyelem, azonban egy biztos a volatilitás továbbra is megmarad. Komoly elmozdulásokra számíthatunk miközben az örökösnek tűnő kínálati problémák összecsapnak a recessziós aggodalmakkal. A múlt hetet az autósok örömére a medvék nyerték. A hét elején vészesen közel jártunk a 100 dolláros határhoz, azonban az ellenállás egyelőre túl nagy falatnak tűnt. Ez viszont nem jelenti azt, hogy hátradőlhetünk. A csatát megnyertük, a háború viszont tovább folytatódik a magas nyersolajárak elkerülése érdekében.

A záró napon még egyet raliztak a referenciaértékek, azonban a teljes veszteséget nem tudták ledolgozni. Az elmozdulást Kína zéró-covid stratégiájával kapcsolatos előrejelzések okozták. A világ második legnagyobb gazdasága jelezte ugyanis, hogy enyhíteni fog a járvány kezelésén. A gazdaság hanyatlása és az emberek elégedetlensége miatt juthattak erre a következtetésre. Szintén közre játszhatott az, hogy bár mindenkinél szigorúbban kezelték a vírust, folyamatosan fertőzések fellángolását tapasztalták.

Forrás: oilprice.com; napi.hu

Címlapkép: Shutterstock