Mi állhat a döntés hátterében?

Szaúd-Arábia a várt havi több, mint kétszeresére csökkentette az olaj árát a következő hónapra, ami az ázsiai értékesítéseket illeti. A világ legnagyobb nyersolajexportőre ezzel próbálja csábítani a vásárlókat, hogy minél többet vegyenek a hordóikból. A Brent nyersolaj ára 40 százalékkal nőt ebben az évben, és az OPEC+ látja, hogy lenne még igény, tehát van kereslet. Valamint az év végére akár hiány is várható, ami lehetővé teszi, hogy növelje a termelést. Ez a növelés azt jelenti, hogy több hordó fog versenyezni a vevőkért. Így Szaúd-Arábiának oda kell figyelni, hogy mennyit változtat az olaj árán. Abban az esetben ha nagyon magasra vinné, akkor kockáztatja a felvásárlói elvesztését. Szaúdiak az olaj nagy részét hosszú távú szerződésekkel értékesíti a finomítóknak. Ezzel kockázatot vállalva, mivel ha túl magas árat határoz meg akkor elveszti vevőit. Mivel az elmúlt hónapokban a szaúdi OSP-k (official selling price) magasak voltak, ezért a kereskedők a hosszú távú szerződések helyett az azonnali szállításra tértek át. A szaúdi Aramco viszont több olajat szeretne eladni, és több vevőt szeretne, ezért ez egy újabb ok, hogy vonzóbb árakat kínáljanak.

Nyersolaj ára (www.Investing.com)

Az Aramco stratégiája

Az Aramco 1,30 dollárral csökkenti a könnyű nyersolaj árát hordónként. Ez óriási ugrás ahhoz képest, amit múlt héten az elemzők gondoltak, ami 60 cent volt. Az Ázsiai finomítókat meglepte a nagyméretű csökkentés. Látni, hogy a szaúdiak versenyeznek a riválisokkal, hogy minél nagyobb piaci részesedéssel rendelkezzenek. Szaúd-Arábia az olajtermelésének több, mint 60 százalékát Ázsiába exportálja, ahol a legnagyobb vevőknek kínálja, amelyek Kína, Dél-Korea, Japán és India. Azonban Amerika és Európa részére szállított olaj árán nem változtatott. A mediterrán térség vásárlói számára is 10 százalékot elenged az összes fajtából. Az Aramco egyelőre nem próbálja növelni az exportját Amerikába, pedig elég nagy hiányra lehet számítani a Ida hurrikán okozta leállások és kiesések miatt. Azonban úgy néz ki, hogy az ország a stratégiai tartalékokra támaszkodik. Az OPEC+ ebben a hónapban is úgy döntött, hogy folytatja a kínálat bővítését a megegyezett 400 000 hordóval. Ezzel próbálják elérni a koronavírus előtti számokat. A kereslet azóta javult, a tavalyi mélységekhez képest. Ezek az OPEC csökkentések segítettek abban, hogy ne essenek össze a piacok a kritikus időkben.

Az oljfinomítók nagy meglepetésére Szaúd-Arábia lényegesen csökkentette az árakat

Forrás

https://www.livemint.com/market/commodities/saudis-cut-oil-prices-to-woo-buyers-as-opec-boosts-supply-11630851376090.html