Teresa Ribera spanyol energiaügyi miniszter csütörtökön azt mondta, hogy az Északi Áramlat két tenger alatti gázvezetékében okozott kár valószínűleg az orosz kormányhoz köthető szándékos támadás volt.

“Szándékos cselekedet volt, és véleményem szerint nagy valószínűséggel a Kreml folyamatos provokációra való törekvéséhez köthető” – mondta Ribera újságíróknak a Reuters szerint. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán azt mondta, hogy “ostobaság” az az állítás, hogy Oroszország áll a feltételezett támadás mögött. A gázszivárgás oka egyelőre nem ismert. A svéd rendőrség jelenleg is vizsgálja a szivárgásokat, az Európai Unió pedig szabotázsra gyanakszik, különösen mivel az incidens a Brüsszel és Moszkva közötti elkeseredett energetikai patthelyzet közepette történt. Az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékek Oroszországot a Balti-tengeren keresztül kötik össze Németországgal.

Szeizmológusok hétfőn robbanásokról számoltak be a szokatlan Északi Áramlat gázszivárgások közelében, amelyek nemzetközi vizeken, de Dánia és Svédország kizárólagos gazdasági övezetén belül találhatók. A robbanások következtében a gáz a Balti-tengerbe ömlött. A dán fegyveres erők szerint a videofelvételek szerint a legnagyobb gázszivárgás nagyjából 1 kilométer átmérőjű felszíni zavart okozott, míg a legkisebb szivárgás körülbelül 200 méteres kört. Josep Borrell, az EU külügyi vezetője “erőteljes és egységes” megtorló intézkedésekre figyelmeztetett, amennyiben bizonyítékot találnak a szándékos zavarásról. Borrell megjegyzései az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek a szavaihoz igazodtak, aki azt ígérte, hogy az aktív európai energiainfrastruktúra bármilyen szándékos megzavarása a “lehető leghatározottabb válaszlépéseket” fogja eredményezni. Figyelemre méltó, hogy egyikük sem vádolta közvetlenül Oroszországot azzal, hogy ő a felelős a feltételezett támadásért.

A jelentések szerint orosz hajókat láttak a szivárgás közelében

A CNN amerikai hírcsatorna csütörtökön három meg nem nevezett forrásra hivatkozva jelentette, hogy európai biztonsági tisztviselők orosz haditengerészeti támogató hajókat és tengeralattjárókat figyeltek meg az Északi Áramlat gázvezetékek szivárgásainak közelében. Amikor a CNN jelentését kommentálni kérték, a Kreml részéről Peszkov azt mondta, hogy sokkal nagyobb NATO-jelenlét volt a térségben. A NATO nem reagált azonnal a CNBC megkeresésére. Az Észak-atlanti Tanács, a nyugati katonai szövetség, a NATO legfőbb politikai döntéshozó szerve csütörtökön közleményben tudatta, hogy “a szövetségesek kritikus infrastruktúrája elleni bármilyen szándékos támadásra egységes és határozott választ adnánk”.

“Minden jelenleg rendelkezésre álló információ arra utal, hogy ez szándékos, meggondolatlan és felelőtlen szabotázscselekmény eredménye. Ezek a szivárgások veszélyt jelentenek a hajózásra és jelentős környezeti károkat okoznak” – közölte a tanács. A szivárgás idején egyik vezeték sem szivattyúzta a gázt, de mindkét vezeték még nyomás alatt volt: Az Északi Áramlat-1 a hónap elején “határozatlan időre” leállította a gázszállítást Európába, mivel a moszkvai üzemeltető szerint az Oroszországgal szembeni nemzetközi szankciók megakadályozták, hogy elvégezze a létfontosságú karbantartási munkálatokat. Az Északi Áramlat 2 vezeték eközben hivatalosan soha nem nyílt meg, mivel Németország az ukrajnai orosz invázió miatt megtagadta a kereskedelmi üzemelésre való engedélyezést.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/09/29/spain-says-russia-likely-responsible-for-nord-stream-gas-leaks.html