Folyamatos mozgásban a réz árfolyama

A rézárak kedden az erősebb dollár nyomása alá kerültek, miután Jerome Powell amerikai jegybankelnököt második ciklusra jelölték ki, megerősítve a befektetői várakozásokat a 2022-ben várható magasabb kamatlábakról. A dollár index 16 hónapos magasságot ért el, és az erősebb dollár drágítja a dollárban árazott árucikkeket más valuták birtokosai számára. Az LME-ben nyilvántartott raktárakban a rézkészletek 62 775 tonnára emelkedtek az egy hónappal ezelőtti 23 300 tonnához képest. Ennek ellenére még mindig nagy hiányban szenvednek a készletek mennyiségével kapcsolatban, amelyek idén 18 százalékos mínuszban vannak, ezzel történelmi mélypontokat súrolva. A kínai olvasztók által leadott megrendelések száma jóval elmaradt az előző pár hónapban a várt értékektől.

Szerdai napon változás történt, emelkedésbe kezdett a réz

A londoni rézárak emelkedtek, a szűkös ellátás és a kínai kereslet táplálta aggodalmak enyhülése kisebb támogatást nyújtott a fémnek. Az erősebb dollár azonban itt is egy felsőhatárt szabott a gyarapodásnak. Kína áramellátásának javítása felemelte a réz árfolyamára nehezedő nyomást. Kína a világ második legnagyobb gazdasága. Ebből következik, hogy működése nagy hatással van az összes nyersanyag árára, hiszen hatalmas mennyiségeket emészt fel ekkora gazdaság fenntartása. Bár fejlődés növekedési üteme lassulóban van, nem lehet még leírni az országot. Jelenleg több problémával is küzdöttek, amelyek sürgős megoldást igényeltek. Mindeközben a hatóságok szigorú ellenőrzés alatt tartották a károsanyag kibocsátását, így több gyárat is bezártak vagy csökkentették termelését. Kína a likviditását bőséges szinten szeretné tartani, és csökkenti a finanszírozási költségek, különösen a kisvállalkozások számára, a lassuló gazdaság támogatására irányuló törekvéseiben. Több bankot is utasítottak, hogy több hitelt adjon ki a projektfejlesztési vállalkozások számára, ezzel is segítve az ingatlanszektor helyreállítását.

Támogatást nyújthat a szűk kínálat az áraknak?

Csökkent a réz értéke november közepén a kínai gazdasági növekedés és az chilei elnökválasztás miatt. Chile a világ legnagyobb réztermelője. Kína a világ legnagyobb rézfogyasztója. A covid-19, a közelmúltban bekövetkezett áramhiány és a lassú ingatlanpiac lelassította az ország gazdasági fellendülését. A kevesebb építési projekt és alacsonyabb fogyasztói kereslet csökkenti a fogyasztást, és nyomást gyakorol az árakra. A kínai gazdaság folytatja a fellendülést, de a lendület lelassult. Ezt a politikai támogatás gyors visszavonásának és a fogyasztás lassuló helyreállásának tulajdoníthatjuk. További nyomást gyakorolt az árakra a tőkeáttétel csökkentésére irányuló törekvések, az áramkimaradások és az ingatlanszektor lassulása. Bár az IMF még nem vizsgálta felül a jelenlegi előrejelzését Kína GDP növekedésével kapcsolatban, amely 2021 és 2022-re 8 illetve 5,6 százalék volt, de figyelmeztetett, hogy a csökkenést mutató kockázatok egyre jobban halmozódnak fel. Az IMF szerint a rövid távú kockázatok közé tartozik a folyamatos pandémiás bizonytalanság, a fogyasztás gyengesége és a megnövekedett pénzügyi sebezhetőség. Az árcsökkenés ellenére a dán bank Saxo Markets november 19-én kiadott technikai elemzése azt mutatta, hogy a réz esetében az erős támogatási szint megmaradt. A réz március óta fennálló rekordmagasságokon belül maradt, a lendület hiánya és az egymásnak ellentmondó fundamentumok csökkentették a befektetői érdeklődést.

Kitekintés a réz mozgatórugóira

„A réz nélkülözhetetlen fém az elektromos járművek és az elektromos hálózatok infrastruktúrájának fejlesztése által vezérelt zöld átalakulásunkban. A világ folyamatos urbanizációja is hajtóerőként szolgál az építőipar fejlődésére, amely az egyik fő mozgatórugója a réznek,” mondta Peter Garnry Saxo Markets részvénystratégiájának vezetője. Szerinte az elektromossággal kapcsolatos ágazatok felülmúlhatják Kínát, a réz keresletének vezető mozgatóját. Kína hosszú évek óta a fő hajtóereje a réz iránti keresletnövekedésnek, de jövőben az elektromosság kezd majd nagyobb marginális szerepet játszani. Zöld alkalmazásra 1,2 millió tonna rezet használtak fel 2021-ben, amely a teljes összeg 5 százalékát képviseli. Innentől kezdve a kereslet várhatóan minden évtizedben emelkedni fog. Várhatóan 2030-ra 6 millió tonnát is el fogja érni. Vajon a termelés is fent tudja tartani az iramot a kereslettel, vagy a réz ára el fog szállni ennél is jobban.

Forrás: reuters.com; capital.com