A földgáz ára világszerte emelkedik, mivel a perzselő hőmérséklet fokozza az üzemanyag iránti keresletet, illetve azért is, mert Európa az orosz üzemanyagtól való elszakadásra törekszik, ami a globális energiapiacokat is megingatja.

Az amerikai földgáz határidős jegyzése kedden egy ponton több mint 11%-kal 9,75 dollárra emelkedett millió brit hőegységenként (MMBtu), ami 2008 júliusa óta a legmagasabb szint. A kontraktus később kissé visszahúzódott, és reggel 9 órakor 9,36 dolláron állt a Wall Streeten, ami 7,3%-os nyereséget jelent. A földgáz a hónap során több mint 77%-kal emelkedett, és ezzel a legjobb hónapot tudhatja maga mögött a szerződés 1990-es bevezetése óta. “Bár a közelmúltbeli földgázár-emelkedés nagyságrendje és sebessége nem fundamentális piaci dinamikára utal, a támogató fundamentumok mégis az elsődleges hajtóerő” – írta az EBW Analytics Group az ügyfeleknek szóló jegyzetében. “Fundamentálisan a perzselően meleg időjárás a domináns bullish tényező” – tette hozzá a cég.

Az augusztusi szállításra vonatkozó szerződés szerdán jár le, ami fokozza a volatilitást. A lejárat előtt jellemzően vékony a volumen, ami azt jelenti, hogy az egyes ügyletek túl nagy piaci mozgásokhoz vezethetnek. Ennek ellenére a szeptemberi szállítású szerződés kedden több mint 7%-kal emelkedett, és 9,21 $/MMBtu körül mozgott. Európában a holland TTF földgáz határidős jegyzése 10%-kal 194,50 euró/megawattórára ugrott. A mozgás a hétfői 10%-os emelkedést követte, miután a Gazprom közölte, hogy tovább csökkenti a létfontosságú Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül történő áramlást.

Szerdától kezdve a vezeték kapacitásának mindössze 20%-án fog működni. A Gazprom közölte, hogy a csökkentések a turbinák karbantartásának köszönhetőek. “Véleményünk szerint ez nem jelenti a végét annak, hogy Oroszország fegyverként használja a földgázáramlásokat, és rövid távon továbbra is kevés alternatíva áll rendelkezésre még az EU-ba irányuló jelenlegi csökkentett áramlásokhoz is – ami [a] folyamatos felfelé irányuló árkockázatokhoz vezet” – írta az RBC múlt héten az ügyfeleknek szóló jegyzetében.

Az Európai Unió országai kedden megállapodást kötöttek arról, hogy a jövő hónaptól kezdve önkéntesen 15%-kal csökkentik a gázfogyasztást. Vészhelyzet esetén a javasolt csökkentések kötelezővé válnának. “A gázigény csökkentésének célja, hogy a tél előtt megtakarításokat érjünk el, hogy felkészüljünk az energiaellátást folyamatosan fegyverként használó Oroszországból érkező gázszállítások esetleges zavaraira” – áll a blokk közleményében.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/07/26/natural-gas-hits-highest-level-since-2008-on-pace-for-best-month-ever-as-russia-cuts-supply.html