Ez történt a sárgafémmel novemberben

Magas reményekkel és pozitív hangulattal indult neki a piac a múlt heti kereskedésnek, azonban a történések elmaradtak a várakozásaiktól. November eleje óta az arany árfolyama megtáltosodott. Nem várt emelkedésbe kezdett a hónap első hetén. 10 nap alatt majd 150 dolláros profitra tett szert. Az árfolyama az 1620 dolláros szintnél komoly támogató erőre tett szert, melynek köszönhetően kirobbant az árfolyam. Több kritikus ellenállást tört át gond nélkül egészen amíg el nem érkezett az 1780-as szint közelébe. A múlt hetet ezen szint körül várta a piac, és bár benne volt a pakliban, hogy ilyen rali után kisebb korrekciót fogunk látni a piacon, az elmúlt napok eufórikus hangulatban tartották a piacot. Az első két napon ennek köszönhetően még zöld gyertyákat láthattunk, azonban a hét közepén megfordult a hangulat. Eddig bírták a bikák, az irányítás kicsúszott a kezeik közül. Lényegében nem is lehet hibáztatni őket, hiszen a vártnál sokkal nagyobb ralit tudtak véghez vinni, mely során komoly mértékben helyreállították a sárgafém árfolyamát, némileg visszahozva ezzel a csillogását.

(www.shutterstock.com)

Ennél szebb teljesítményről nem is álmodhattunk volna

Ahogy a legtöbb elemző jelezte a kamatemelések miatt a nemesfémeknek alig van esélye gyarapodni. Minden északi elmozdulást korlátozva láttak. Ennek ellenére hogyan tudott az arany ilyen teljesítményt felmutatni? A válasz főként a dollárban rejlik. A zöldhasú értéke katasztrofális veszteségeket szenvedett el. Ezzel a dollárban denominált arany jelentősen olcsóbbá vált a külföldi valutával rendelkező befektetők számára. Az arany ralijával párhuzamosan a dollár a 113-as szintek közeléből egészen a 106-os szintre esett le. Ez a csökkenés a múlt héten megállt, sőt a hét utolsó két napján még kissé meg is fordult. A két grafikon egymás mellé helyezése esetén nagyon jól lehet látni az ellentétes irányú mozgásokat.

A továbbiakban a Fed döntése is nagy hatással lesz az árfolyamra. Erős volatilitásra számíthatunk ezen a héten is. Ha a Fed továbbra is szigorítja a monetáris politikát, akkor ez kissé elnyomhatja az aranyat. Ellenkező esetben az 1800-as szint átlépése is megtörténhet.

Forrás: fxempire.com

Címlapkép: Shutterstock