Komoly fordulatot vettek a nemesfémpiacok a múlt héten, kritikus pont előtt az ezüst

Jól sikerült az ezüst hete, hiszen több tényező is neki kedvezett. A heti grafikonon jól látható, hogy újabb masszív zöld gyertya kialakítására volt képes a nemesfém. Ennek köszönhetően a 22 dolláros szint közelébe került. Bár a pénteki kereskedés során komoly profitot jegyeztt, ennek egy részét nem tudta megtartani. A záró árfolyam azonban nem került messze a kerek számtól. A hetet 21,667 dolláron zárta. A kritikus pont közelsége miatt izgalmas hét elé nézünk, ahol a volatilitás továbbra is nagyon erős lesz. A 22 dollár már az elmúlt időszakban többször is ellenállásként szolgált, megállítva ezzel az adott ralit. Azonban, ha visszatekintünk a háború előtti időszakra, láthatjuk, hogy 2021-ben ugyanez a szint még támogatásként volt jelen. Egy szignifikáns rali újra támogatássá tehetné a 22 dollárt, azonban ne fussunk annyira előre. Bár voltak változások a piacon, amelyek pozitívan hatottak a nemesfémek árfolyamára, de van még akadály.

Konszolidáció várhat az ezüstre

(www.shutterstock.com)

A múlt héten hatalmas szentimentváltás volt a dollár árfolyamában. Bár továbbra is 20 éve nem látott szinteken helyezkedik el, egyenesen a 2017-es és 2020-as évben is érintett 100-as szint felé halad. Tekintve, hogy másfél hónappal ezelőtt még a 114-115-ös intervallumban helyezkedett el, komoly zuhanásnak tekinthető a jelenlegi 106,25-ös értéke. Ez nagyban segítette a dollárban denominált ezüst szárnyalását. A zöldhasú gyengülése miatt a külföldi valutával rendelkező befektetőknek jóval olcsóbbá vált a nemesfém. Tovább hajtotta az árfolyamot, hogy a vártnál jobban enyhült az amerikai infláció, amely 8,2 százalékról egészen 7,7 százalékra csökkent. Ez a jövőre nézve enyhébb Fed kamatdöntéseket jelenthet, amely a nemesfémek árfolyamára már most is igazán pozitívan hatott. Ezen két tényező alapjaiban változtatta meg a hangulatot mind az ezüst mind az arany piacán.

Nagy kérdés, hogy mi várható ezen a héten. A pénteki záró csökkenés miatt az elemzők úgy gondolják, hogy a piac bizonyos mértékű konszolidációba fog lépni, melynek talán a 200 napos EMA nyújthat támogatást. Viszont, ha nem tudja megtartani az árfolyamot, akkor újra a 20 dolláros szintre csökkenhetünk. Ez sem lenne meglepő hiszen továbbra is a kamatemelések időszakát éljük, ezért a múlt hetihez hasonló elmozdulások erősen korlátozva vannak.

Forrás: fxempire.com

Címlapkép: Shutterstock