A pénteki kereskedés során a nyersolaj árfolyama jelentősen megszaladt, a magyar benzinkutakon is változás állt be

Az autósok szomorkodhatnak, hiszen pénteken a nyersolaj referenciaértékek komoly ütemű mozgást mutattak északi irányba. A Brent árfolyama vészesen közel került a 100 dolláros hordónkénti értékhez, ezzel veszélyeztetve egy újabb rali kirobbanását. Mióta augusztus végén beestünk a 100-as szint alá azóta az benzin literenkénti árfolyama is megcsappant. Bár továbbra is a megszokott értékek felett jártunk, legalább enyhülést tapasztaltunk. Jelenleg úgy tűnik, hogy a pénztárcánk újra nyomás alá fog kerülni, hiszen az OPEC csökkentése óta elszabadultak az árfolyamok. A 100 dolláros határ komoly ellenállást jelent, melynek megtartása továbbra is életbevágóan fontos lesz az árfolyamok féken tartása érdekében. Ennek áttörése megnyitná az utat a bikák előtt és további szignifikáns ralik szemtanúi lehetnénk.

(www.shutterstock.com)

A makrotényezők közül jelenleg a kínálati hiány van fő szerepben. Ez nem meglepő azután, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete a már amúgy is szűk piacról 2 millió hordónyi olajat szakított ki. Tervük az volt, hogy a referenciaértékek árfolyamát valahol 90 és 100 dollár között stabilizálják, azonban most lehet túllőttek a célon. Természetesen ez nekik sem teljes mértékben pozitív, hiszen a kartell a stabil piacok híve, azonban az így generált extraprofit miatt biztosan nem fognak panaszkodni. Az autósok megélhetése azonban egyre nehezebbé válhat egy ilyen döntés után. Jelenleg a kínálati szűkösség és a dollár gyengülése mindent visz. A recessziós félelmek, és Kína zéró-covid politikája még úgy-ahogy féken tudja tartani a bikákat, azonban már most is veszélyes területeket látogattunk meg.

A magyar benzinkutakra vegyes változások érkeztek pénteken

A magyarországi kutakon eltérő irányú változásokat tapasztalhattunk. A pénteki napon a gázolaj árában bruttó 20 forintos csökkenést tapasztalhattunk. A változásnak örülhetnek az autósok, azonban a jelenlegi emelkedés majd csak később épül bele az üzemanyag árfolyamába. Ezzel szemben a benzin viszont tovább emelkedett, bruttó 7 forinttal. A gázolaj a hazai benzinkutakon átlagosan 796, míg a 95-ös benzin már 679 forintba fog kerülni literenként. A kedvezményesen tankolóknak továbbra is a hatósági árak vannak érvényben, egészen december 31-ig.

(www.shutterstock.com)

2007 óta nem fogyott ilyen mértékben a 95-ös benzin. A Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalatainak töltőállomásain az első három negyedév során 41 százalékkal több 95-ös benzin fogyott, mint előző év ezen időszakában. Közel 1168 millió liter benzin fogyott el, ezt az értéket csak a 2007-es 1194 liter haladta meg, írta a vezess.hu. A szakértők ezt az emelkedést egyértelműen a körülbelül egy éve meghúzott 480 forintos hatósági árral magyarázták. Bár az árstop mértéke a bevezetésekor rekordnak számított, mostanra már eltörpül a jelenlegi piaci árak mellett.

(www.shutterstock.com)

További aggodalomra ad okot az orosz olajár korlátozásának bevezetése a G7-ek által

A szűk piac már így is komoly ralikat indított, azonban a G7-ek törekvései további mozgásokat idézhetnek elő. A G7 tagjai megállapodtak abban, hogy rögzített árat határoznak meg az orosz olajexportra felső határértékként. A konkrét ármeghatározásról még nem döntöttek, bár korábban már szivárogtak ki információk. Ezek szerint a 65 dolláros árkategóriát említettek a sapka lehetséges célpontjaként, hiszen ezen érték körül mozgott az orosz olaj az utolsó rali előtt is. Több hónapba tellett a csoportnak eljutni erre a döntésre, hiszen többen is kétségbe vonták a terv sikerességét. Ellenszél főleg azok után érkezett, hogy Vlagyimir Putyin világosan megmondta, hogy Oroszország nem ad el olajat a felső határt bevezető országoknak. A Világbank is arra hívta fel a figyelmet, hogy a korlátozás nem fog működni, ha nem tudnak több országot is bevonni. Itt főleg olyan országokra gondoltak, mint Kína és India, amelyek az orosz nyersolaj legnagyobb vásárlói jelenleg. Mindkettő elutasította az árkorlátozási rendszerben való részvételt. Továbbra is kérdéses tehát, hogy a G7-ek terve mennyire lehet majd hatásos.

Mindenesetre az olaj árfolyama újra az egekben. A pénteki kereskedés során több, mint 4 százalékkal emelkedett, ezzel a Brent megközelítette a 99 dollárt, míg a WTI is már 92 dollár fölé húzódott.

Forrás: oilprice.com; infostart.hu

Címlapkép: Shutterstock