Ez volt az első alkalom, hogy az invázió óta megszakadt az Ukrajnán keresztüli export

Az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz gázáramlás negyedével csökkent, miután Kijev leállította a fő tranzitútvonal használatát, hibáztatva az orosz erők beavatkozását. Az EU javaslatot tett az orosz olaj embargójára, amely az elemzők szerint tovább szűkíti majd a piacot. Az egyhangú támogatást igénylő szavazás azonban egyelőre késik.

„Az olaj árak is felfelé mozoghatnak, különösen akkor, ha az Európai Unió megállapodásra jut az orosz olajvásárlás fokozatos megszüntetéséről,” jelentette ki Andrew Lipow, a Lipow Oil Associates elnöke. Az amerikai nyersolajkészletek több mint 8 millió hordóval emelkedtek a legutóbbi héten, a stratégiai tartalékok újabb nagy felszabadítása miatt. Az üzemanyagárak azonban folyamatosan emelkedtek a finomítási kapacitás csökkenése és a termékek iránti kereslet világszerte történő növekedése miatt.

(www.shutterstock.com)

Az olajat a kínai gazdaságélénkítés reményei is támogatták, és a befektetők megnyugodtak az alacsonyabb hazai covid-19 fertőzések jeleinek köszönhetően. A szűk kínálat hátterében, a nagy termelők szerint továbbra is a nem megfelelő beruházások eredménye áll, amely erősen támogatja az olajárakat.

Nem sokat ért a hétfői csökkenés, hiszen az árak óriásit raliztak a szerdai kereskedés során

A hétfői csökkenést nagy öröm fogadta, hiszen reményt keltett, hogy a benzinárak is követni fogják ezt a tendenciát. Az amerikai üzemanyagárak rekord magasságokba kerültek, és egyre többen vesztették el hitüket az ország gazdasági erejében. Egyre negatívabban állnak hozzá a helyzethez. A hétfői csökkenés tehát adott némi reménysugarat, hiszen az olajban bekövetkező változások a benzinárak alapjait adják, azonban a kutakon a változások csak később érzékelhetők. Most azonban összedőltek a reményeik, hiszen a szerdai nap során az árfolyamok olyan mértékben emelkedtek, mint amekkora összeget hétfőn leadtak. A WTI árfolyama 5,75 százalékos pluszban járt a kereskedés során, amellyel újra 105 dollár fölé került egy hordó árfolyama. A Brent valamivel kisebb mértékben tudott emelkedni, itt egy 4,78 százalékos gyarapodást láthattunk. A Brent jegyzése ezzel 107-es szint fölé ugrott. A rali alapját az orosz gáz Európába áramló mennyiségének csökkenése okozta. Eközben az Európai Unió az orosz olajembargó támogatásának elnyerésén dolgozik.

(www.shutterstock.com)

A csütörtöki kereskedés során egy közel 2 százalékos csökkenést láthattunk a két referenciaértéknél.

Forrás: reuters.com

Címlapkép: Shutterstock