A harc az olcsóbb üzemanyagért folytatódik – volatilis napon van túl a nyersolaj

A hétfői nap tele volt izgalmakkal, az olaj amilyen hirtelen bezuhant, ugyanazzal a lendülettel újjá is éledt. A 30 perces grafikonon jól látszik, hogy pár óra leforgása alatt milyen árkülönbségek alakultak ki a referenciaértékek árfolyamában.

A Brent értéke már a heti nyitás előtt is vészesen eltávolodott a kartell által áhított intervallumtól. Emlékezhetünk, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete nemrégiben 2 millió hordóval csökkentette a kibocsátását. Tették ezt egy olyan piacon, amely már jó ideje kínálati hiányossággal szenvedett. A döntésnek több magyarázata is volt, hiszen a gazdaságok egyenesen egy recesszió felé haladnak, tehát a jövőben lehet majd egy nagyobb visszaesés a gazdaságok keresletében. A csökkentéssel a kartell már valószínűleg előre gondolkodhatott, és szerette volna elkerülni az olajpiacok összeomlását.

(www.shutterstock.com)

Ez mellett azonban az olaj az utóbbi hónapokban nagyon gyenge teljesítményt mutatott, amely miatt komoly profittól estek el az OPEC tagországok. A kibocsátás csökkentésével viszont szerették volna stabilizálni a piacokat hordónként 90 és 100 dollár között, ezzel profitjukat is emelve. Úgy néz ki viszont, hogy ez utóbbi terve kezd füstbe menni. A hetet a Brent árfolyama már 88 dollár alatt kezdte, a WTI ennél is alacsonyabban, 80 dolláron. A piacok azonban nem voltak felkészülve hétfői változásokra.

OPEC vezetője, Szaúd-Arábia és a kartell többi tagja az olajtermelés emeléséről tárgyaltak, vagy mégsem?

(www.shutterstock.com)

A teljes csoport legközelebb december 4-én ül össze, hogy meghatározza az OPEC termelési terveit 2023 januárjára. Az első jelentések szerint a csoport napi félmillió hordó növekedést fontolgatott. A termelési célnövekedés ütemezése, ha a csoport beleegyezik, pont egy nappal az EU orosz olajembargójának, valamint a G7-ek olajár felső határának hatálybalépése előtt történhetett volna meg. Az emelés hírére bezuhant az olaj árfolyama, a Brent leesett egészen 82 dollárig. Azonban nagyon gyorsan visszaszerezte a veszteséget miután a szaúdiak tagadták az emelésről szóló híreket.

Forrás: oilprice.com; bloomberg.com

Címlapkép: Shutterstock