Bár a katasztrófát úgy néz ki elkerüli az unió, még nem dőlhetnek hátra az országok

Európában a gázárak bezuhantak a szokatlanul meleg időjárásnak, illetve a tárolók egyre magasabb mértékű töltöttségének köszönhetően. Ez kétségtelenül nagy megkönnyebbülést váltott ki kormányzati körökben. Az enyhe időjárást ünnepelni októberben azonban még korai lenne. Az önelégültség az utolsó dolog, amire az európai vezetőknek gondolniuk kell, még akkor is, ha a gázárak csökkennek, a készletek pedig rekordszintre emelkedtek. Az időjárás kiszámíthatatlan, ezért nem vehetjük készpénznek a mostani hónapot. Európában az elmúlt 30 évben a novemberi átlaghőmérséklet olyan számokat mutat, amelyek általában fűtést igényeltek. Jelenleg az Európai Unió gáztárolóinak átlagos töltöttségi szintje 93,6 százalék, ami a harmadik legmagasabb arány. Ez a szám még tovább fog emelkedni. A teljes töltöttség elérése után azonban már nincs mit tenni. Most nincs folyamatos gázáramlás az oroszoktól, amely biztosítaná az utánpótlást. A Reuters már a hónap elején beszámolt arról, hogy az LNG tartályhajók a Spanyolország és az Egyesült Királyság partjainál várakoznak, hogy kirakodhassanak. Egyes esetekben arra várnak, hogy az árak feljebb emelkedjenek.

(www.shutterstock.com)

A rezsidémon továbbra is köztünk maradhat

A lebegő tárolás nem a legköltséghatékonyabb módja a gázkínálat bebiztosításának, különösen akkor, ha ekkora hiány van az LNG szállítóhajókból mint mostanság. Tehát, ha az európai gázvásárlók úgy döntenek, hogy további LNG-t tárolnak az Európába szállító tartályhajókon, akkor a teljes gázszámla tovább fog gyarapodni a már amúgy is rekordszintekről. Az időjárás is még sokat változhat, ezért a jelenlegi csökkenés nem annyira pozitív hír, mint amilyennek az európai vezetők szeretnék elhitetni. Tény és való, hogy komoly csökkenésen esett át a piac – az árfolyam harmadára zuhant, ezzel megkönnyítve a mindennapjainkat – azonban a veszély még nem múlt el.

(www.shutterstock.com)

A téli időszak után is rengeteg feladat vár az unió országaira. A hideg túlélése most az elsődleges cél, azonban az orosz gáz nélküli jövő rengeteg kihívás elé állít majd minket.

Forrás: oilprice.com

Címlapkép: Shutterstock