Az olajárak meredeken csökkentek a közelmúltban elért csúcsértékükhöz képest, de Bill Smead, a Smead Capital Management befektetési igazgatója szerint még mindig érdemes olajrészvényeket vásárolni.

Ez azért van így, mert az energiaárak valószínűleg magasak maradnak, sőt tovább emelkednek – mondta csütörtökön. A nyersolaj árának visszaesését “az első jelentős korrekciónak” nevezte a 2020 tavaszán az árak összeomlása után kezdődött bikapiacon. “Van ez a hatalmas mozgás, 20 dollárról 120 dollárra emelkedik egy hordó, majd visszahúzódik – és most az emberek azt mondják: Ó, igen, ennek vége, ez meg fogja gyógyítani az inflációt” – mondta Smead. De több tényező is arra utal, hogy az árak emelkedni fognak – mondta.

Az Egyesült Államoknak 180 millió hordónyi stratégiai tartalékot kell pótolnia, amelyet a kereslet kielégítése érdekében vontak le, és a kínálat továbbra is szűkös – mutatott rá. “Mi történik, ha Kína gazdasága teljesen kinyílik… túllép a karanténjukon, és csak úgy kijön” – tette fel a kérdést, utalva arra, hogy a kereslet ismét fel fog emelkedni. Kínában a covid fellángolások idén zárlatokat idéztek elő, és az energiafogyasztás csökkenését okozták a világ legnépesebb országában. A kereslet valószínűleg újra megugrik, amikor a korlátozások enyhülnek. “Nekünk tetszenek az itteni olajkészletek. Itt lehet őket vásárolni, Warren Buffett itt vásárolja őket” – mondta Smead.

A Brent nyersolaj határidős jegyzése és az amerikai West Texas Intermediate határidős jegyzése egyaránt hordónként 120 dollár fölé emelkedett idén, de most 96,88 dolláron, illetve 90,88 dolláron áll. Mégis, mindkét referenciaérték több mint 40%-kal magasabb az egy évvel ezelőtti szintnél.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/08/05/energy-prices-have-dipped-but-oil-stocks-are-still-a-buy-investor.html