Ársapka és korlátozások, egyre feszültebb a hangulat

Több oka is van a magas árfolyam feltételezéseknek. A G7 által bevezetett gondolat, hogy ársapkát tegyenek az orosz olajra, elméletileg ragyogó ötletnek tűnhet, ám ez nagyon más képet adhat a gyakorlatban, és akár az olajárak újabb szárnyalását idézheti elő. Az emelkedő olajár pontosan az, amit az ársapkával el szeretnének kerülni, ezzel megfosztva forrásaitól az orosz háborús szerkezetet. Ehhez azonban az oroszoknak is lesz pár szava. Putyin egyszerűen megtehetné azt, hogy megállítja az összes energiaellátást – beleértve a nyersolajat, az üzemanyagokat, a földgázt és a szenet – azoknak az országoknak, amelyek feliratkoznak az orosz olaj árának korlátozására. Ez azonban radikálisan csökkentené a kínálatot és felnyomná az árakat. A földgáz szállítását már le is állította az Északi Áramlaton keresztül. Ennek eredménye látható a gázszámlákból. Ezt a mennyiséget a jövőben majd Kínába szeretné irányítani, ezzel ápolva kapcsolatát Xi Jinping, kínai elnökkel.

(www.shutterstock.com)

Szaúd-Arábia is magasabb árakat akar, megint az oroszok nyerhetnek

Az üzemanyag kérdése továbbra is nagy fejtörést okoz az országoknak, azonban most jobb helyzet uralkodik a piacokon mint 3 hónappal ezelőtt. Az autósok örülhetnek hiszen a legtöbb országban már komoly mértékben csökkentek a kutakon tapasztalt értékek. Ez azonban szemet szúrt a nagy termelőknek, hiszen elestek az eddigi extraprofittól.

(www.shutterstock.com)

Oroszország és Szaúd-Arábia együttesen az OPEC teljes kvótájának több mint felét alkotják. Így az általuk hangoztatott 100 dolláros preferenciaár újabb változásokat okozhat a piacon. Az OPEC már többször is elutasította az olajárak manipulációjáról szóló vádakat. Továbbra is kitartanak a piacok stabilitásáért folytatott küzdelem mellett. Most azonban meg nem nevezett forrásokból kiderült, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete jobban örülne a 90-100 dolláros értékeknek. Az augusztusi találkozón például az árak már a 100 dolláros szint alá estek, ezért az OPEC csökkentette a kvótákat. Ez nem volt elég ahhoz, hogy a Brent árakat a 100 dollár közelében tartsák, de talán segített a 90-es határ felett maradni. Hasonló próbálkozásokkal találkozhatunk a jövőben, hiszen a termelési költségek az anyagköltségek miatt jócskán megemelkedtek. Ami Oroszországot illeti, amelynek hónapok óta engedményekkel kellett kínálnia olaját, erősen támogatja az ötletet. Mivel ők is és Szaúd-Arábia is támogatja a 100 dollárt, csak idő kérdése lehet, hogy az OPEC kijelentse, hogy megvédi ezt az árszintet a termelés csökkentésével. Akkor viszont nagy pánik és elégedetlenség lesz a piacokon.

Forrás: oilprice.com

Címlapkép: Shutterstock