Szárnyal a Brent és a Crude olaj árfolyama, ugyanis teljes ellátási válság elé helyeződik az Egyesült Államok a fagyos idők miatt. Az amerikai olajtermelés 40 százalékát le kellett állítani a texasi válság időjárás miatt már napok óta.

A Brent olaj 65 dollár környékén, a Crude pedig 61 dollár felett mozog a kialakult krízis helyzet miatt.

A londoni kereskedésű Brent közel 1 százalékot emelkedett tegnap este óta a mindenkori csúcshoz képest. Ezt az árszintet 2020 január 21. óta nem tudta elérni, ami még a covid pandémia előtti időszak emblematikus pontja volt.

Fagyhalál

A probléma gyökere, hogy a növekvő kereslet mellett, most Texasban és ezzel együtt egész az USA-ban olyan fagyos időjárás van, mint ami 20 éve nem volt. A váratlan időjárás miatt le kellett állítani az olajkitermelő kutak 4 százalékát. Némi megnyugvást jelenthet a környéknek, hogy a hideg időjárás miatt az üzemanyag fogyasztás is visszaesett, hisz a lakosság jelentős része nem tud a havas és jeges utakon közlekedni. A keresletet növeli, hogy a hideg miatt nagyobb áramkimaradások jellemzik az államot így sok helyen dízel generátorral oldják meg a problémát.

Az ellátási válság már elérte a világpiacokat is, hiszen a kitermelés mellett a finomítást is le kellett állítani. A megoldás pedig az európai dízel tartalékokban van, melyekből már útnak indultak tankerhajókon.

Mit jelent ez globálisan?

A leállás okozta kimaradás mérete nagyobb lesz mint az elemzők várták és ahogy megyünk előre a napokban úgy a probléma egyre nagyobbá válik. Ahogy az amerikai termék eltűnt a piacról, úgy az északi kitermelők és kereskedők próbálják ellátni a régió piacát, miközben az Ázsiai vevők levadászták már a közép-keleti többletet, melynek mérete csekély.

A Crude 25 százalékot emelkedett az év eleje óta, mivel Szaúd-Arábia jelentős kitermelés csökkentést hajtott végre, míg a kereslet folyamatosan épül vissza a tavalyi rekord visszaesést követően. A szerdai emelkedést követően több elemző is a szaúdiak termelés növekedésére számítanak, melyet áprilistól szinte biztosra vesznek.