Az elmúlt napokban emelkedés volt az olajpiacok fő jellemzője.

Több hetes csökkenés után lassulni látszódnak az események. A június elején elkezdődött medvepiacnak egyre kisebb már az ereje. Nem meglepő, hogy lelassultak a történések, hiszen a piacok továbbra is kínálati hiányban szenvednek. A több, mint két hónapon át tartó csökkenésnek meglett az eredménye a kutakon is. Az üzemanyagárak egyre olcsóbbá váltak, bár még mindig elég magasan vannak a megszokotthoz képest. A jelenlegi szint elérése viszont nagy dolognak számít, főleg a már említett szűk kínálati kilátások mellett. Most viszont úgy tűnik, hogy az erő elfogyott. Az aljak a WTI esetében 88-90 dollár között alakultak ki. Bár ezen a héten tudott gyarapodni, még mindig tartja a 91 dolláros szintet, amely viszonylag még elfogadható. A Brent is bekerült a 100 dolláros szint alá, és egészen 93 dollárig csökkent. Ez a hét nála is az emelkedésről szólt, hiszen a 3 nap alatt 3 zöld gyertyát tudott formálni. Ezen időszak alatt visszatornázta magát a 97 dolláros szintre.

Újra drágulás jön, vagy csak kisebb korrekcióról van szó?

Nagy kérdés, hogy a kínálati hiány miatt akkor most újra gyarapodásnak fognak-e indulni a piacok, hiszen egyre erősebbek a bikák. Egyelőre amíg a 100 dolláros határ alatt tudunk maradni, addig nincs ok a komolyabb pánikra. Abban azonban több elemző is egyetért abban, hogy az olajpiacok mostani állapota miatt, bármi is legyen a nyersolaj keresletével, amely például a gyengülő globális gazdaság miatt következik be, nem lesz képes már sokkal alacsonyabbra csökkenni az árfolyam.

(www.shutterstock.com)

„Nagy figyelem irányul az iráni nukleáris megállapodásokról szóló tárgyalásokra,” jelezte Edward Moya, az OANDA vezető piaci elemzője. Még hétfőn az Európai Unió végleges nyilatkozatot terjesztett elő a 2015-ös iráni nukleáris üzlet újjáélesztésére, amely fellendíthetné Irán nyersolaj exportját, ezzel emelve a kínálatot. Ezen forgatókönyv megvalósulása okozhatna további csökkenést az árakban. Hiányában viszont egy lassabb korrekció várható mely során a 100-as szint lesz kritikus állomás. Ennek átlépése megnyithatja az utat a további gyarapodásra. A szerdai napon további lépésekkel került közelebb ehhez mindkét referenciaérték. A WTI és a Brent is 1 százalék körüli növekedést regisztráltak.

Forrás: business-standard.com

Címlapkép: Shutterstock