Az 1680 dolláros mélységek elérése óta egymás után a negyedik nyereséges hetet zárta a sárgafém, kérdés, hogy mit várhatunk tőle ezen a héten

A júliusi aljaktól szépen eltávolodott már az arany, és megerősítette pozícióját az 1800 dolláros határ felett. Az előző héten is szép gyarapodást jegyzett, és a befektetők örülhettek a 25 dolláros heti profitnak. Nagy kérdés azonban, hogy merre halad majd tovább a nemesfém. Eddig természetesen az emelkedést több tényező is okozta, mint például a dollár gyengülése. A dollár indexe kisebb mértékben csökkent a rekordmagasságokból, ezzel olcsóbbá téve a dollárban denominált aranyat más valuták tulajdonosainak. Ennél is nagyobb hatással volt, hogy a Fed agresszív kamatemelési stratégiája az elemzők szerint a következő hónapokban enyhülhet, melynek köszönhetően fellélegezhetnek a nemesfémek. Az egyik legnagyobb oka az eddigi emelkedésnek viszont az volt, hogy nagyon alulértékelté vált az arany. A medvepiac során több mint 300 dollárt veszített értékéből. Sőt, ha a háború utáni értékeket nézzük akkor akár 400 dolláros esésről is beszélhetünk. Egyfajta korrekcióra már szükség volt. Az elmúlt héten azonban úgy tűnt, hogy a korrekció ereje kezd alábbhagyni. Az arany bár tartotta a kritikus szint feletti értéket, az 1825 dollár erős ellenállásnak bizonyult.

(www.shutterstock.com)

Szenvedés és oldalazás jöhet – erős ellenállások korlátozzák a mozgást

Az 50 hetes EMA éppen, hogy az 1830 dolláros szint felett tartózkodik. Az elemzők most egy olyan helyzetet látnak, ahol továbbra is nagyon sok volatilitással kell számolni. Erős ellenállás és támogatás közé szorult be az arany, így végig nézhetjük a bikák és medvék csatáját. A Fed döntéseire továbbra is megéri nagy figyelmet szentelni, amely természetesen nagy hatással lesz a kamatlábakra, így az arany árfolyamára is. Abban az esetben, ha a bikák győzedelmeskednek és az 1830-as szint fölé törünk, akkor további, legalább 40 dollárnyi gyarapodás valószínűsíthető. Az 1880-as szint áttörése megnyitná az utat egészen a 2000-es szintig, ez azonban még nagyon távolinak tűnik. Abban az esetben, ha a medvék ereje nagyobbnak bizonyul, és 1800 dollár alá bukunk, akkor támogatással 1750, illetve a júliusi aljak közelében találkozhatunk.

A hétfői napot kisebb mínusszal kezdi a sárgafém, a korai kereskedés során visszaesett 1801 dollárra.

Forrás: fxempire.com

Címlapkép: Shutterstock