Az olajárak hétfőn csökkentek, amit az erősebb dollár és a Kínában, a világ legnagyobb nyersolajimportőrében tapasztalható újabb Covid-hullámról szóló hírek okoztak.

A piac a múlt hét végén szárnyalt, mivel a kínai egészségügyi hatóságok csökkentették a beutazó utasok karanténidejét, ami növeéte az optimizmust az ország covidpolitikája tekintetében.

A kínai Covid

A hétvégén azonban megnőtt a Covid megbetegedések száma Kínában, Peking és más nagyvárosok hétfőn rekordszámú fertőzésről számoltak be, ami szertefoszlatta a lazítási reményeket.

A gyakori Covid-járványok, valamint az ország szigorú mobilitási korlátozásai miatt a világ második legnagyobb gazdaságának gazdasági tevékenysége egész évben korlátozott volt.

Kína bruttó hazai terméke a harmadik negyedévben 3,9%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ami jelentősen elmarad a hivatalos 5,5% körüli céltól.

OPEC

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete hétfőn – április óta ötödször – napi 100 ezer hordóval, napi 2,55 millió hordóra csökkentette a 2022-es globális olajkereslet növekedésére vonatkozó előrejelzését.

Havi jelentésében az OPEC a döntésénél a növekvő gazdasági kihívásokra, köztük a magas inflációra és az emelkedő kamatlábakra hivatkozott.

Ez az utolsó jelentés, mielőtt a csoport és szövetségesei, az OPEC+ néven ismert csoport december elején összeül, hogy meghatározzák a kitermelési politikát, miután legutóbb úgy döntöttek, hogy napi 2 millió hordóval csökkentik a kitermelést az árak fenntartása érdekében.

A dollár probléma

A piacot hétfőn az is terheli, hogy a múlt hét végi erőteljes esést követően az amerikai dollár ismét emelkedett.

Az amerikai dollárindex, amely a valutát egy hat másik devizából álló kosárral szemben követi, a vártnál gyengébb amerikai inflációs adatot követően pénteken a legalacsonyabb szintre esett, hétfőn azonban 0,6%-kal emelkedett, miután Christopher Waller, a Fed elnöke a hétvégén megerősítette a jegybank elkötelezettségét az alacsonyabb infláció mellett.

Az erősebb dollár drágítja az árut a más devizával rendelkező vevők számára.

Az Európai Unió “készen áll” arra, hogy árplafon bevezetésére törekedjen az orosz olajra – mondta hétfőn Ursula von der Leyen, a végrehajtó kar elnöke -, bár az árszintről még nem született döntés.

“Minden szükséges eszközt a helyére tettünk az Európai Unióban” – mondta von der Leyen hétfőn a Bloomberg televíziónak. “Nemcsak azért fontos, hogy kiszárítsuk Oroszország hadipénztárát, hanem sok sebezhető ország számára is nagyon fontos, hogy elfogadható árszintet érjünk el”.

Forrás: investing.com