A keddi fejlemények értelmében, átmenetileg stagnál a tárgyalás Irán és az USA között. Minél tovább húzzák a megállapodást, annál feljebb megy az olajár.

Mint ismert, az olaj világpiaci árát döntően befolyásolja az, hogy az OPEC+ országok milyen mértékben fogják vissza a termelésüket. Ilyen szempontból is kulcsfontosságú Irán, amely a partnereihez képest is jóval szigorúbban fogja a kőolaj exportálását. Ennek oka egyértelműen az, hogy a 2015-ös nukleáris egyezményt felrúgta az ország és az USA, még a Trump-adminisztráció idején. Most Joe Biden kormányának szükségszerű tüzet oltani, ám ez korántsem olyan egyszerű. 

Messze vagyunk a megállapodástól 

Múlt héten már arról szólt a fáma, hogy az OPEC+ országok készen állnak növelni a kőolaj exportját. Ezügyben július elején fognak újra ülésezni, ahol már Irán partnerségére is számítanának. Ehhez azonban az kell, hogy végre újra mosolygós legyen a viszony Teherán és Washington között. A legfrissebb fejlemények szerint azonban, a megállapodás messzebb van, mint eddig azt sokan hitték. 

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter jelenleg június 24-ig adott ultimátumot az országnak, hogy engedélyezze az ENSZ atomügynökségének a felügyeletét Iránban. A magyar származású diplomata szerint, amennyiben addig nem enged ennek a feltételnek a közel-keleti állam, akkor a nukleáris egyezmény még szélesebb körű felülvizsgálására kerülhet sor. Mindezek a tények az amerikai vezetés realista szemlélet mutatják, azonban a piac ez most gyorsan be is árazza. 

Kétéves csúcson az olajár 

Ezzel az akcióval egyelőre nem látszik közeledni a két fél álláspontja a témában. Habár az állapot csak átmeneti, mindez jócskán tovább tolhatja a megállapodás időpontját. Ennek kapcsán a piac is reagált, a keddi nap folyamán kétéves csúcson tanyázott az olajár. 

Jócskán mozgóátlagai felett a Brent kőolaj hordónként ára – www.investing.com

A Brent olajár nagyjából 1 százalékos emelkedést mutatott be. Ezzel 72,22 dollárra emelkedett a hordónkénti ár, amely a 2019 májusa óta a legmagasabb érték. Idén egyébként, közel 40%-os emelkedést tudhat magáénak a Brent típusú kőolaj ára. 

Tovább emelkedett a WTI hordónkénti ára kedden – www.investing.com

A történésekkel párhuzamosan a tengerentúli WTI hordónkénti ára 1,2 százalékot emelkedett, így elérve a 70,05 dolláros árat. Ezzel 2018 októbere óta nem látott magasságokban jár az árfolyam. A döntő kérdés továbbra is az, hogy a pandémia után milyen ütemben stabilizálódik a kereslet. Lassan a világ legátoltottabb országai minden korlátozás alól feloldást nyernek, illetve a turista szezon is hamarosan bekopog az ajtónkon. Ezzel arányosan pedig, ideje felkészülni a közeljövő magas olajáraira.