A mostani korrekcióval enyhülhet az inflációs nyomás a világgazdaságon.

Június elején, a nyár és a turistaszezon beköszöntével, drasztikusan elszabadult az olajár is. Ennek a legfőbb oka az volt, hogy az OPEC+ országok nem voltak hajlandóak növelni a kitermelésüket. Idő közben azzal is tovább bonyolódott a helyzet, hogy a világgazdaság kereslete, rohamos ütemben billent a helyére. Mindezt a kínálat nem tudta lekövetni, így a Brent esetében 75 dollár, míg a WTI esetében 73 dollár környéki olajárakról beszélhettünk az elmúlt másfél hónapban. Ennek bizony már az inflációra is rendkívüli hatása volt, az USA 5,4%-os fogyasztói árindex emelkedésről beszélhettünk júniusban. Jelenleg azonban, sikerült egy közel 3 hetes konfliktust rendezni az OPEC+ országokon belül. Ezáltal valamelyest a világgazdaság is fellélegezhet. 

Megegyezett az OPEC+ 

8% körüli esés után, a 100 napos mozgóátlagáig gyengült az olaj árfolyama, amely megállította az esést – www.investing.com

Mint ismert, július elején a tervezettnél hosszabbra nyúltak az OPEC+ tárgyalások, a termelési szint növeléséről. A konfliktus alapvetően az Egyesült Arab Emirátusok, valamint Szaúd-Arábia között pattant ki. Közöttük a legfőbb probléma az volt, hogy az Emírségek kifogásolták a termelés megemeléséhez szolgáló bázisszintet. Ekkor már 77 dollár feletti Brent olajárról is beszélhettünk átmenetileg. A mostani egyezmény tető alá hozásával, havonta 400 ezer hordóval növelhetik meg a termelésüket, augusztustól kezdődően 13 hónapon keresztül. 

Hasonló a helyzet a WTI grafikonján is, amellyel az amerikai olajfajta 13%-os távolságra került a július hatodikai csúcsától. – www.investing.com

Benzinár és infláció 

Ezzel a megegyezéssel, átmenetileg fellélegezhet a világgazdaság. Mindez természetesen csak az inflációval kapcsolatos tényezőket érinti. A magas olajár ugyanis, rögvest beépül a benzinárakba, amelynek további árfelhajtó hatással rendelkezik a szállítmányozás végett. Ez szélsőséges esetben, a monetáris politika szigorítását is maga után vonná, amelyet köztudottan nem kedvelnek a befektetők.

Plusz egy tényező 

Időközben a világ irányadó tőzsdeindexei, egytől egyig lefelé fordultak a hétfői kereskedés során. Ennek az oka, hogy a koronavírus delta variánsa, elképesztő sebességgel terjed, elindítva egy újabb járványhullámot. Mindez világszerte újabb korlátozásokhoz vezet, elég csak Japán és Izrael példájára gondolni. A gazdasági helyreállást ez nagy mértékben veszélyeztetheti. Így lehet, hogy a delta vírus mutációnak a terjedése, szintén beépült most az olajárba.