Az olaj 90 dollár felett mozog, egyelőre örülhetnek a fogyasztók

A csökkenő olajárak cáfolják az előrejelzéseket, a következő fejezet azonban nagyon fontos lesz a piacokon. A fekete arany értéke ezen a héten is szignifikáns elmozdulást mutatott dél felé, és a múlt heti gyarapodását teljesen leadta. Egy héttel ezelőtt az elemzők úgy gondolták, hogy az emelkedés 92 dollárról egészen a 100-as szintig a kínálati hiány miatt következhetett be. Elkezdtünk félni egy esetleges ralitól, azonban a recessziós félelmek továbbra sem engedték meg, hogy elszálljanak az árak. Most viszont visszaereszkedett a Brent 95, illetve a WTI 89 dollárra. A következő fejezet nagyon fontos lesz a nyersolaj árak szempontjából, hiszen eldőlhet, hogy az enyhülés mennyire lesz kitartó. A kutakon tapasztalt értékekre már a mostani csökkenés is nagy hatással volt, ám az üzemanyagárak továbbra is magasan vannak. A recesszió teljes kibontakozása további drasztikus csökkenéssel járhat.

(www.shutterstock.com)

A toronymagas előrejelzésektől a recesszióig

Amikor az oroszok megtámadták Ukrajnát, az elemzők hordónként több, mint 200 dolláros értékekkel ijesztgettek. Bár az ilyen érték biztosan roncsolta volna a keresletet és nem lett volna hosszú életű, szerencsére sikerült elkerülni. Most az olajárak alacsonyabbak, mint a háború kezdetekor voltak, hiszen alig két hónap alatt több mint 30 százalékkal estek vissza. Az Egyesült Államokban a benzinárak az elmúlt kilenc héten minden nap csökkentek, így az országos átlagot kevesebb, mint 4 dollárra csökkentve, de korai lenne még ünnepelni. Az energiaárak olyan könnyen emelkedhetnek, mint amennyire csökkenhetnek, váratlanul és hirtelen. A kínai lezárásoknak is egyszer vége lesz, a stratégiai tartalékokból történő kibocsátást is pótolni kell majd.

(www.shutterstock.com)

A másik oldalon viszont a kamatlábak folyamatos növekedésének kilátása miatt sok befektető és közgazdász recessziót és a kereslet csökkenését jelzi előre. Ezen felül a kínálat is lassan, de biztosan egyre erősebb.

Az olaj mozgását valamelyest lekövetik a kutakon látható értékek is. Az üzemanyagárak, amelyeket a fogyasztók napi szinten láthatnak óriási szerepet játszanak a gazdasági felfogásban, és nagy hatással vannak a fogyasztói bizalomra is. Amikor hirtelen emelkednek, mint 2008 -ban és az 1970 -es években, hajlamosak más árakat növelni és hatalmas nyomást helyezni a gazdaságokra. Előrejelezni az olaj árát mindig is szinte lehetetlen volt, mert nagyon sok faktor játszik szerepet benne. Egyelőre jó irányba haladunk, és az enyhülést a pénztárcánk is megérzi.

Forrás: nytimes.com

Címlapkép: Shutterstock