Kirobbanó formában zárta a hetet az arany – megúsztuk a katasztrófát?

Régóta várt fordulat következett be a pénteki kereskedés során, amelynek köszönhetően elszabadultak a bikák a sárgafém piacán. Már egy ideje vártunk hasonló erőteljes lökésre, azonban a kamatemelések korlátoztak minden gyarapodást. Úgy tűnik eljött végre az arany ideje is. A pénteki kereskedés során – amely egy nagyon gyenge heti teljesítmény után következett – végre csillogást is láthattunk tőle. A hét utolsó napján több, mint 3 százalékos profitot jegyzett a sárgafém, kialakítva az elmúlt hetek egyik legnagyobb zöld gyertyáját a napi grafikonon. Nem csak napi viszonylatban sikerült maradandót alkotni, hiszen heti bontásban is jól láthatjuk, hogy a pénteki kereskedés volt november első hetének a megmentője.

Az emelkedést elsősorban a dollár index gyengülés okozta, amely a nap elején még a 113-as szint alját súrolta, a nap végére viszont rég nem látott mértékű esés után már csak a 111-es szintet tudta megtartani. A zöldhasú értékének csökkenése azt jelenti, hogy a dollárban denominált nemesfémek iránt megnőhet a kereslet, hiszen olcsóbbá válnak a külföldi valutával rendelkező befektetők számára. Ezzel pozitív hatást gyakorolva az árfolyamra.

Ezen felül a csütörtöki kereskedés is érdekesre sikerült. Az arany árfolyama komoly mélységekbe süllyedt, egészen a kritikus 1620-as értékig. Ha megnézzük a grafikont ez a szint az elmúlt időszakban létfontosságú támogatásként szolgált már többször is. A szakértők szerint ezen támogatási vonal elvesztése komoly szakadást indíthatna el a piacon, melynek következtében a sárgafém egészen az 1500-as szintekig süllyedhetne.

A csatát megnyertük, a háború folytatódik

(www.shutterstock.com)

Bár a totális katasztrófát elkerültük, továbbra is kérdéses, hogy a Fed hogyan fog viszonyulni a kamatemelésekhez. Amíg hasonló mértékű döntések születnek, mint a múlt héten, addig az aranybefektetők öröme nem tud kiteljesedni. Előfordulnak ralik, de mind korlátozva lesz a magas alapkamat miatt. A záró árfolyam 1685 dollár körül volt, a több, mint 3 százalékos gyarapodás után. Az elemzők továbbra is óvatosságra intenek. Erős volatilitás van a piacon, rengeteg a mozgatórugó, mindkét irányba hirtelen elmozdulások történhetnek.

Forrás: fxempire.com

Címlapkép: Shutterstock