A benzinárstop meghosszabbításának köszönhetően bizonyos feltételek mellett továbbra is adott a 480 forintos hatósági áron való tankolás lehetősége. Sokan azonban piaci áron kényszerülnek tankolni, az elmúlt időszakban hazánkban is csökkent a benzin és a gázolaj piaci ára, összegyűjtöttük, hogy az európai országokban jelenleg milyen árak mellett tankolhatunk.

Ma délután rendkívüli kormányinfót tartottak, Gulyás Gergely többek között arról is beszámolt, hogy a benzinárstop változatlan formában október 1-től további három hónapig hatályban marad. Tehát az arra jogosultak számára továbbra is biztosított lesz a 480 forintos hatósági áron való tankolás lehetősége. A hatóságilag megszabott 480 forintos ár már csak a magánszemélyek, a taxisok és a mezőgazdaságban tevékenykedők részére érvényes, így sokan kénytelenek piaci áron tankolni. Némi öröm lehet, hogy az elmúlt időszakban hazánkban is csökkent a benzin és a gázolaj piaci ára.

Péntektől ismét olcsóbban tankolhatunk a hazai kutakon, bruttó 11 forinttal kell kevesebbet fizetni a piaci áron értékesített gázolajért, ezzel jelenleg 752.9 forint/liter áron kapható a gázolaj. A 95-ös benzin piaci ára bruttó 5 forinttal lett olcsóbb pénteken, ezzel a 95-ös benzin átlagára jelenleg 634.9 forint/liter hazánkban. Összegyűjtöttük, hogy más európai országokban jelenleg milyen árak mellett tankolhatunk.

Más európai országokban ilyen árakkal találkozhatunk a kutakon:

Az Autotraveler adatai szerint jelenleg Európában Izlandon, Hollandiában és Norvégiában kell a legmélyebben zsebbe nyúlni a benzinkutakon. Ezekben az országokban a 95-ös benzin piaci átlagára 2.10 euró/liter fölött van, 25-30 százalékkal drágább az üzemanyag, mint ez európai átlag. A benzin átlagára a kontinensen jelenleg 1.62 euró/liter.

A 95-ös benzin árának alakulása Európában. (https://autotraveler.ru)

Közvetlen szomszédainknál az Autotraveler adatai szerint Ausztriában és Szlovákiában drágább a benzin, a többi környező országban némileg alacsonyabb a benzin piaci ára.

Rangsor a 95-ös benzinár alapján. (Saját szerkesztés www.cargopedia.net alapján)

Rosszabb helyzetben vannak a dízelesek

A gázolaj az európai országok túlnyomó többségében drágább, mint a 95-ös benzin. A gázolaj a 95-ös benzinhez hasonlóan az északi országokban drágább, de például a gázolaj átlagos piaci ára a svájci kutakon a legmagasabb, jelenleg több mint 2.4 eurót kell literenként fizetni.

Rangsor a gázolaj árának alapján. (Saját szerkesztés www.cargopedia.net alapján)