Bár továbbra is 100 dollár körül mozog az árfolyam, az új hetet erősen kezdte a fekete arany.

Az elmúlt hetek a csökkenésről szóltak, mely során a nyersolaj árfolyama leesett a 115 dolláros magasságokból, enyhülést hozva a piacokra. A csökkenés fő mozgatórugója a recessziós félelemek voltak. Bár sok minden hatott az elmúlt hónapokban az árakra, egyik sem volt akkora hatással, hogy az árakat tartósan alacsony szinten tartsa. Most, hogy a gazdaságok fejlődése került a figyelem középpontjába, úgy érezhettük, hogy ez elég nagy húzóerő és az árak alacsonyan is maradnak. Egyelőre viszont azt látjuk, hogy a Brent újra 100 dollár fölé került, és a WTI is a 91 dolláros aljakról már 96 dollárnál jár. Úgy tűnik a kínálati szűkösséget még a recessziós félelemek sem tudják ellensúlyozni. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete továbbra is gondokkal küszködik, ha a termelés mennyiségének emeléséről van szó. Bár a recesszió csökkentheti a keresletet, a piacok ennek ellenére erősen kezdték a hétfői kereskedési időszakot.

Dollár szerepe a jelenlegi elmozdulásokban

Az olajárak hétfőn meghosszabbították a pénteki emelkedést, amelyet a gyengébb dollár és a szűk kínálat támasztott alá, ellensúlyozva a recesszióval kapcsolatos aggodalmakat, valamint a koronavírus újbóli terjedésének megfékezése érdekében hozott kínai lezárásokat. Bár a dollár 20 éve nem látott csúcsokra emelkedett, pénteken elkezdett gyengülni, és beesett a 108-as szint alá. Ezzel a dollárban denominált nyersolaj olcsóbbá vált más valuták tulajdonosai számára. A héten folytatódik a tömeges tesztelés Kína egyes részein, ezzel olajkeresleti aggodalmak felvetve a világ második legnagyobb olajfogyasztójánál. Ez azonban most nem látszik meg a grafikonokon. Az Brent árfolyama az írás pillanatában 103,91 dolláron, majd 3 százalékos pluszban van már a korai kereskedés során. A WTI elég nagy lemaradással, 97-es szinten tartózkodik egy 2,6 százalékos hétfői korai emelkedés után. Az emelkedés okozója, ahogy arra számítani lehetett, Joe Biden elnök Szaúd-Arábiába tett utazása során nem tudott megegyezni az OPEC tagjával az olajellátás növeléséről. Nagy figyelem fog hárulni a következő, augusztus 3-án megrendezésre kerülő OPEC találkozóra.

(www.shutterstock.com)

A globális piacok ezen a héten az Európába irányuló orosz gázáramlás újraindítására is összpontosítanak az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül, amelyen a tervek szerint július 21-én fejezik be a karbantartást.

Forrás: reuters.com

Címlapkép forrása: Shutterstock