Az áringadozás továbbra is jelen lesz a vasérc piacán

A vasérc árát 2021-ben erős volatilitás jellemezte. Ez mindenkit óvatosságra intett, hiszen ez a trend folytatódhat tovább 2022-ben is. Mindenki aggódik a globális kutatási ügynökségek 2022-es kereslet- és ár előrejelzéseivel kapcsolatban. Az indiai vasérctermelők a globális piac árképzését veszik figyelembe, ezért az itt működő acélgyártók is készen állnak az árváltozások elfogadására. Több bányász és a kereskedelmi tisztviselő meglepődéséhez vezetett a tavalyi év árfolyamának mozgása. Az árak az év elején 160 dollár körül jártak, azonban május 12-én ez az érték már a mindenkori értékek maximuma volt tonnánként 235,55 dollárnál. Ezt az emelkedést azonban egy nagyon erős korrekció követte, melynek eredménye, hogy a vasérc visszacsúszott 16 hónapja nem látott mélységekbe, hiszen novemberben már 85 dollárnál járt az árfolyam, amely a rekord értékek majd harmada volt csak. Végül az évet 106 dolláron zárta.

A mozgások hátterében Kína gazdasága áll

Nem meglepő, hogy a vasérc árára ekkora hatással van a világ második legnagyobb gazdasága. Kína ugyanis az egyik legnagyobb importőre a vasércnek, amely az acél készítéséhez szükséges. Az ország rengeteg acélt használ fel az építkezéseken, melynek több, mint 80 százalékát külföldi országoktól vásárolja, főként Ausztráliától és Brazíliától. Globálisan mintegy 1,5 milliárd tonna ásványi anyag kerül az importáló országokba, ennek nagy része Kínába. Az építőipar tehát hosszú ideig a gazdasági növekedésének fő mozgatórugója volt. Az építkezések nagymértékben azóta lelassultak. Ennek több oka is volt, hiszen korlátozásokat hozott a koronavírus járvány hulláma. Később azonban reménykedtek, hogy a hullám elvonulása után újra nagy erőre kap az iparág, hiszen a kínai urbanizáció miatt nagy szükség van új épületekre és munkahelyekre. Azonban fontos volt az is, hogy a hatóságok elkezdték korlátozni a károsanyag kibocsátást. Kiadták a pekingi rendeletet, hogy az acéliparnak meg kell fékeznie a kibocsátását, ami a termelés ellenőrzését eredményezte. Végül a vasérc elvesztette közel 30 százalékát a januári nyitóárnak.

Láthatjuk tehát, hogy ekkora befolyással bíró ország hogyan mozgatta az árakat. A történések egybe esnek. Például az érc ára a tavalyi év második felében zuhanni kezdett a rekordmagasságokból. Ez a csökkenés egybeesett az ország importjának 9,6 százalékos csökkenésével. Ez a zuhanás június és november között követezett be, és az árak ekkor 42 százalékot estek.

Forrás: hellenicshippingnews.com