Rohamosan nőnek a nyersanyagárak

Az olajárak szerdán ismét magasabbra emelkedtek. Nem kezdték azonban fényesen a napot, később aztán emelkedni kezdtek, amikor az amerikai kőolaj készletek váratlanul csökkentek. Az ország legnagyobb tárolóhelyén három éve nem látott mélységbe zuhantak. A Brent olaj 0,7 százalékot emelkedett, az árfolyama 85 dollár felett van már. A WTI ennél erősebben gyarapodott, 0,9 százalékot a szerdai napon, az árfolyam ezzel pedig a 83 dollárt is meghaladja.

Mi hajtja ennyire az árakat?

A kínálati problémák miatt még mindig erős felefele ívelő momentum látható az árfolyamban. Megnőtt az USA kereslete is. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete egyelőre a kínálat lassú növelését tartja fontosnak, nem azt, hogy közbelépjenek, több hordót termeljenek a piacra, ezzel is hűtve az árakat. Az amerikai nyersolaj tartalékok az elmúlt héten 431 000 hordóval estek, a növekedésre vonatkozó várakozásokkal szemben. A benzinkészletek is több, mint 5 millió hordóval zuhantak, mivel a finomítók a karbantartás miatt csökkentették a feldolgozást. Megjelent újra az erősebb kereslet és a készletek csökkenésével kapcsolatos aggodalom. Mindez akkor történt, amikor a finomítók már alacsony ütemben működtek a karbantartási szezonban. „Az emberek aggódnak amiatt is, hogy mi fog történni, ha a finomítóknak fel kell gyorsítaniuk a termelést, hogy kielégítsék a benzin iránti nagy keresletet,” mondta Phil Flynn, a Chicago-i Price Futures Group vezető energetikai elemzője. Aggódnak hiszen már így is egekben vannak az árak, és nem szeretnének még nagyobb részét a vagyonuknak üzemanyagra költeni. A kínai kormány fokozta a rekord magas szénárak megszelídítésére irányuló erőfeszítéseket, és biztosította, hogy a szénbányák teljes kapacitással működjenek, mivel Peking az energiahiány enyhítésére koncentrál. Ennek ellenére az olajárakat részben megugrottak, melynek hátterében az a várakozás van,, miszerint az emelkedő földgáz és a szén árfolyamok miatt, több áramtermelő is átállhat olajra. Szaúd-Arábia energiaügyi minisztere szerint, ha az átváltástól való félelem beigazolódik, akkor naponta további 500-600 ezer hordó keresletre számíthatnak. Ez a szám még attól is függ, hogy milyen kemény télre lehet számíani valamint, hogy milyen mértékben fognak más energiaforrások árai emelkedni.

Az OPEC és szövetségesei nem látnak kőolajhiányt a piacon

„Első alkalommal érezhetjük úgy, hogy szerepünk korlátozott,” mondta Prince Abdulaziz bin Salman, Szaúd-Arábia energiaügyi minisztere. „A probléma nem az olajhiánnyal van, hiszen még ha többet is kínálnánk, hol vannak a feldolgozók, akik azt át tudják alakítani.” Az OPEC és szövetségesi tartják magukat a havi 400 000 hordós emeléshez, azonban a főbb felvásárlók panaszkodtak, hogy még így is túl sok kínálatot tartanak vissza. Shri Hardeep Singh Puri szerint hiába próbáljuk biztosítani a gazdasági tevékenység felgyorsulását, a helyzet az, hogy ha a magas árak aláássák ezt a gazdasági tevékenységet, akkor ezzel együtt az olaj iránti kereslet is le fog lassulni. „A nyersolajárakat jelenleg más nyersanyagárak fűtötték, például a földgáz és a szén,” tette hozzá Prince Abdulaziz bin Salman.

Az iraki olajminiszter további emelkedésre számít

„Az olajárak 2022 első felében hordónként 100 dollárt is elérhetnek az alacsony globális kereskedelmi készletek miatt,” mondta Ihsan Abdul Jabbar Ismaael, Irak olajminisztere. A múlt hónap végén az OPEC+ azon dolgozott, hogy az olajárakat 70 dollár körül tartsák hordónként. Azóta viszont 10 dollárral emelkedett ez a szám. A globális energiaválság, valamint a rekord magas földgáz – és szénárak tovább fűtik az olajtermékek iránti keresletet. Ez a téli hónapokra adott, olajkeresletre vonatkozó előrejelzéseket is magasabbra tolhatja. Míg az iraki olajminiszter nem zárja a ki 100 dolláros olajat 2022 első vagy második negyedévében, a hónap elején figyelmeztette a piacot, hogy a háromjegyű olajár nem lesz fenntartható az OPEC számára, amely stabil és kiszámítható piacokat szeretne. Az iraki olajminiszter azonban nem áll egyedül az előrejelzésével. Több elemző és befektetési bank is osztozik véleményén, hozzáteszik, hogy az emelkedést nagyban befolyásolja majd a téli hőmérséklet csökkenés.

Forrás

https://oilprice.com/Energy/Oil-Prices/Iraq-Oil-Could-Hit-100-Next-Year.html

https://www.reuters.com/business/energy/oil-drops-china-intervention-ease-coal-crunch-2021-10-20/