Olajárak az egekbe szöktek, meddig tarthat az emelkedés?

Hétfőn az olajárak több mint 2 dollárt gyarapodtak, tovább emelve a már eddig is elviselhetetlen magasságokban levő árakat. Ezt a hihetetlen tempót a gazdasági aktivitás hirtelen növekedése, és a nagy termelők visszafogott ellátása okozza. A kereslet és kínálat egyre távolabb kerül egymástól. „Az árfolyam rövid távon várhatóan tovább fog emelkedni,” mondta a Commerzbank elemzője Carsten Fritsch. A mozgatórugók közé tartozik, hogy egyre több országban magasabb a beoltottak száma, így azok kiléphetnek a koronavírus okozta lezárásokból, ami tovább támogatja a gazdasági aktivitás élénkülését. Így következhetett be, hogy a Brent olaj öt, WTI hét hete folyamatosan pluszban zárja az adott hetet.  Ám ha ez eddig nem lett volna elég erő egy erőteljes emelkedésre, akkor itt jön képbe az időjárás. A hőmérséklet csökkenésével párhuzamosan nőt az energia iránti kereslet. Míg a kormányokra nehezedő nyomás, hogy térjenek át tisztább energiára, csökkentette az olajprojektekbe történő beruházásokat. Ennek következménye, hogy az olajtermelő országok egy része nem tudja felvenni a ritmust a növekvő olajigénnyel. A világ vezetői novemberben fognak találkozni a COP26 konferencia során, hogy pontosítsák az energiai átalakulással kapcsolatos kötelezettségvállalásokat.

A WTI 2,67 dollárt, 3,4 százalékot gyarapodott, majd kedden 81 dollárnál állapodott meg (www.Inesting.com)
Hétfőn az Brent 2,17 dollárral, azaz 2,6 százalékkal emelkedett egészen 84,56 dollárig, majd keddre kissé 84 dollár alá esett (www.Investing.com)

Nemcsak az olaj, hanem más nyersanyagok is rekordmagasságokban

A szén, a gáz és a villamos energia ára is gyarapodást jegyzett az elmúlt hetekben, amelyet az Ázsiában, Európában és az Egyesült Államokban tapasztalható széles körű energiahiány okoz. Múlt héten hallhattunk róla, hogy Indiában is rengeteg energiakiesés van. Hatalmas mennyiségű nyersanyagra lenne szükségük, hiszen a legnagyobb bányák sem teljesítenek jól. Így tehát nagyon nehéz kilábalni a helyzetből, hiszen az energiai átalakulás miatt több iparágba is a kelleténél sokkal kevesebb pénzt fektettek. Ennek következtében nem is tudnak annyit termelni, mint amennyire szükség lenne.  Azonban itt egy másik problémába ütközik az ország. Abban az esetben, ha az importra szeretnének támaszkodni, akkor szembe kell nézniük azzal, hogy az árak most az egész világon rekordmagasságokban vannak. „A készletek kimerülése, az OPEC fegyelme, miszerint tartják magukat az eltervezett 400 000 hordós növeléshez, és nem engednek meg nagyobb emelést, szilárd támogatást nyújthat az áraknak az elkövetkezendő három hónapban,” mondta Varga Tamás, London brokerage PVM Oil Associates elemzője. Szóval India is kritikus helyzetbe került a téli időszak előtt.

Forrás

https://www.reuters.com/business/energy/oil-gains-energy-demand-rises-wti-tops-80-2021-10-11/