Szerdától ismét jelentősen emelkedik a gázolaj ára, a 480 forintos hatósági ár mellett 823.9 forint/liter áron lesz kapható a gázolaj, a 95-ös benzin átalgára továbbra is 686.9 forint/liter marad, a két üzemanyag fajta között sosem volt még ilyen nagymértékű árkülönbség.

Érdekes események szemtanúi lehetünk a hazai kutakon. A benzinárstopnak köszönhetően bizonyos feltételek mellett továbbra is adott a 480 forintos hatósági áron való tankolás lehetősége, azonban szerdától ismét jelentősen emelkedik a gázolaj piaci ára a hazai benzinkutakon.

A 480 forintos hatósági ár mellett az alábbi árakon lehet majd tankolni szerdától:

A hónap utolsó napjától, augusztus 31-től ismét jelentősen emelkedni fog a gázolaj ára, bruttó 30 forinttal kell többet fizetni a piaci áron értékesített gázolajért, ezzel szerdától 823.9 forint/liter áron lesz kapható a gázolaj. Az augusztus végi áremelés a 95-ös benzint ez alkalommal nem érinti, a 95-ös benzin átalgára továbbra is 686.9 forint/liter marad. A szerdai emelést követően újabb rekord születik, a gázolaj és a 95-ös benzin piaci ára között 137 forint különbség van. A hazai benzinkutakon még sosem volt ilyen nagymértékű árkülönbség a két üzemanyag fajta között.

(www.shutterstock.com)

A Brent típusú olaj ára erősödéssel kezdte meg a hetet, az olaj árfolyama hétfőn délelőtt ismét átlépte a hordónkénti 100 dolláros szintet. Augusztusban némileg visszakorrigált az árfolyam 91.50 dollárig, azonban a jelenlegi makrogazdasági környezetben újra 100 dollár fölé tudott szökni az olaj hordónkénti ára. A Brent árfolyama idén több mint 30 százalékkal drágult.

Ahogy arról a korábban megjelent cikkünkben is beszámoltunk, a növekvő energiaárak mellett egyre több magyar kezdett el spórolni, azonban a Cofidis kutatása szerint a magyarok még mindig ragaszkodnak az autózáshoz. A megkérdezettek 68 százaléka akkor sem változtatna jelentősen a tankolási szokásain, ha megszűnne a benzinárstop. A kutatás szerint a megfizethetetlen lélektani határ a literenkénti 1000 forintos üzemanyagár lenne.

(www.shutterstock.com)

Borítókép forrása: www.shutterstock.com