A hazai és a tengerentúli értékek is tovább csökkentek

Az olajárak fél éve nem látott mélységekben tartózkodnak, és ennek köszönhetően pénteken a hazai üzemanyagárak további csökkenésen estek át. Ezt azonban a hatósági árak miatt kevésbé érzékelhettük. A benzinkutakon továbbra is a literenkénti 480 forinttal találkozunk. Örülhetnek azonban akik a piaci értéken vásárolnak üzemanyagot. Szeptember 9-én, egy masszív szerdai csökkenést követően a benzin további bruttó 7 forinttal, a gázolaj pedig bruttó 15 forinttal lett olcsóbb. Jelenleg az árfolyam 649,9, illetve 773,9 forintnál jár az enyhülés után.

(www.shutterstock.com)

Az Egyesült államokban búcsút mondtak a magas benzináraknak. A júniusban érzékelt rekordmagas értékek, amelyek 5 dollár fölé is nyúltak a legtöbb államban már a történelem részévé váltak. Egyes helyeken a 3 dollár már karnyújtásnyira van. Az országos átlag is 3,75 dollár alá húzódott, a globális inflációs problémák ellenére. Szombaton Texas állam foglalta el az első helyet a legolcsóbb értékek versenyében a maga gallononkénti 3,17 dollárjával. Egyes államokban továbbra is 4 dollár feletti értékeket tapasztalhatnak, a sort Kalifornia zárja 5,37 dollárral.

A járvány és a recesszió „pozitív” hatása

Bár a pénteki kereskedés során az olajár a heti veszteségeinek egy nagy részét visszaszerezte, még így is piros gyertyát láthattunk a heti grafikonon. Jó hír ez az autósok számára, hiszen a benzinár csökkenése tovább folytatódhat. A benzinkúton látható értékeket nagyban befolyásolja a nyersolaj ára, amely június óta dél felé tart. Az árfolyamot a dollár erősödése, a kínai kereslet csökkenése és főként a recessziós félelmek tartják alacsonyan. A hatalmas Csengtu városának 21 millió lakosa további, beláthatatlan idejű lezárásokkal számolhat jelentették ki pénteken. Természetesen ez tovább rontja a szentimentet és a keresletet. A globális recessziótól való félelem minden mozgatórugót túlszárnyalt, és egyeduralmával egyelőre nehéz szembeszállni. A pénteki emelkedést a kínálati aggodalmak okozták.

(www.shutterstock.com)

Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere szerint a G7-ek törekvései az ársapka bevezetésére azonban egy ralit idézhetnek majd elő a nyersolajpiacon.

Forrás: forbes.com; vg.hu

Címlapkép: Shutterstock