Július elején a hozamgörbe ismét megfordult, most jöhet az arany ideje.

Fordított hozamgörbe akkor fordul elő, ha a rövid lejáratú kamatlábak meghaladják a hosszú lejáratú kamatlábakat. 2022-ben nem először fordult elő ilyen, hiszen április elején is megtörtént hasonló, viszont akkor csak egy rövid inverzióról volt szó, amely két napig tartott. Pénteken viszont olyan főcímek láttak napvilágot, melyben a hozamgörbe által megjósolt recesszióról beszéltek, hozzátéve, hogy eljött az arany ideje. Ez egy nagyon fontos fejlemény, mivel megerősíti a görbe által áprilisban küldött recessziós jelet. Az áprilisi fordulás nagyon rövid és sekély volt, és így nem volt túl megbízható. A mindössze négy hónapon belüli második inverzió azonban azt jelenti, hogy a sötét felhők valóban gyülekeznek az Egyesült Államok gazdasága felett.

Nagy fejtörést okoz, hogy higgyünk-e ezúttal a hozamgörbének, vagy sikerülhet elkerülni a legrosszabbat. Egyes szakértők azt mondják, lehetséges, hogy ezúttal elkerüljük a recessziót. Amit kiemelnek, hogy a GDP növekedésének lassulása ellenére a munkaerőpiac továbbra is szűk maradt, és a munkanélküliségi rátát is nagyon alacsony szinten láthatjuk. Más kérdés, hogy a covid-19 óta kivételes időkben éltünk, így előfordulhat, hogy a hagyományos mutatók most nem működnek megfelelően. Ezt azonban hallhattuk minden alkalommal amikor a hozamgörbe negatívvá vált.

(www.shutterstock.com)

Milyen jövő vár az aranyra?

A jelenlegi előrejelzések nem sok változást mutatnak a közeljövőben, ami a sárgafém árfolyamát illeti. Bár az utóbbi hetekben egy helyreállást láthatunk a nemesfémek piacán, ez nagy valószínűséggel a hatalmas leértékelődés utáni korrekció, és kiváló vételi pozíciók miatt történt. Rövid távon akár a rövid – középtávú kötvényhozamok növekedése negatívan is hathat a sárgafémre. A távolabbi jövőben azonban a hozamgörbe inverziója pozitív hatást is kifejthet. Végtére is, ez azt jelenti, hogy recesszió jön, és az arany hajlamos ragyogni a gazdasági válságok idején. A válság alatt várhatóan a Fed álláspontja is megváltozik, és abbahagyja a kamatlábak emelését. Ekkor az arany és az ezüst is erős támogatást fog kapni.

Forrás: investing.com

Címlapkép: Shutterstock