Hirtelen csökkenés a kínai adatok és a recessziós félelmek miatt a hét első felében

Az olajárak hétfőn a gyenge kínai gazdasági adatok miatt kialakult kereslettel kapcsolatos aggodalmak miatt csökkentek ilyen szignifikáns mértekben. Kína a világ legnagyobb olajimportőre, és a gyenge gazdasági adatok azt sugallják, hogy a kereslete csökkenhet a közeljövőben, amely a kínálati hiánnyal szenvedő piacra enyhülést hozhatna. A kereslet és kínálat közti űr betöltésére további jó hír is érkezett, amikor a Saudi Aramco, a világ legnagyobb exportőre, elmondta, hogy készen áll a termelés növelésére. Kína gazdasága váratlanul lelassult júliusban, míg a finomítói termelés napi 12,53 millió hordóra esett vissza, ami 2020 márciusa óta a legalacsonyabb érték. „A hivatalos adatok arra utalnak, hogy az olajkereslet gyengül, mivel a belföldi logisztikát és a fogyasztói keresletet visszatartják a rekord magas üzemanyagárak,” jelezte Heron Lin, a Moody’s Analytics közgazdásza. Azt is hozzátette, hogy az olajkereslet akár az év teljes hátralévő részében csökkenő tendenciát mutathat, mivel a covid-19 korlátozások fenyegetése ösztönzi az elővigyázatossági megtakarításokat és csökkenti az olajfogyasztást. Ha nem is az év hátralevő részében, de ezen a héten azóta is tart a negatív tendencia.

A múlt heti gyarapodás után most rá sem lehet ismerni az olaj grafikonjára

Múlt héten hétfőtől csütörtökig a Brent árfolyama 92 dollárról egészen a 100-as szintig tudott felemelkedni. Elkezdett veszélybe kerülni a medvepiac. Úgy tűnt elfogyott az erejük, így a továbbra is kínálati hiányban szenvedő piacok ennél lejjebb nem tudnak menni. Kisebb pánik alakult ki, hogy újra a 100 dolláros hordók fölé fog emelkedni az olajár. Ezzel a benzinkutakon is érzékelt csökkenés egy részét eltörölve.

(www.shutterstock.com)

Péntek óta azonban a Brent majd 10 dollárt veszített értékéből, ezzel 91 dollárra csúszott vissza. A WTI már jóval a 90-as szint alatt jár, 86 dollárnál. Bár a csökkenés mértéke hétfőhöz képest egyre kisebb, a szerdai kereskedést is mínuszban kezdte a fekete arany. Fél éve nem látott szintekre süllyedt. Ez természetesen további enyhülést hoz majd a kutakon is.

Forrás: reuters.com

Címlapkép: Shutterstock