A nyersolaj árfolyama tovább csökken, az autósok örülhetnek

Bár a hét elején úgy tűnt, hogy vége az enyhülésnek, a mai kereskedés során megmutatták a medvék, hogy maradt még az erejükből. Öt teljes kereskedési időszakon keresztül emelkedett a fekete arany árfolyama, miután új mélypontokat érintettek a múlt héten. A kutakon tapasztalt üzemanyagárakban is végre enyhülést érezhettek az autósok. Bár tovább tart mire ott is megérzik a nyersolaj árának csökkenését, de végre eljött az az idő is. Ezt követően azonban a szűk kínálat okozta félelem felülmúlta a recessziós aggodalmakat, aminek köszönhetően öt napig tartó raliba futott bele a piac. A Brent árfolyama több, mint 10 dollárt emelkedett. A benzin ára is lassan már várható volt, hogy gyarapodni kezd. A mai nap viszont nagy meglepetést okozott, amikor a két referenciaérték, a Brent és a WTI 3,32, illetve 3,77 százalékot zuhant. Ezzel a jelenlegi árfolyamuk 103, valamint 96 dollárnál jár.

A kamatemelések egyre jobban veszélyeztetik a keresletet

A mai napon minden a csökkenésnek dolgozott. Bár a nap végére nem tartotta meg a veszteség teljes részét, hiszen volt, amikor 5 dolláros mínuszban járt már. A nagy szakadás azután történt, hogy magasabb amerikai benzinkészletekről számoltak be, és az EKB kamatemelése felkeltette a keresleti aggodalmakat. Ehhez párosult a líbiai olajellátás visszatérése, amely enyhítette a kínálati oldalt is.

Az Európai Központi Bank csütörtökön csatlakozott számos más központi bankhoz a kamatlábak emelésében. Az elszabadult infláció elleni küzdelemre fókuszálnak, a recessziós aggodalmakat félre téve. Japánban közben éppen ellenkezőleg cselekedtek. A központi bank rendkívül alacsony kamatlábakat tartott fenn a gazdasági növekedés elakadásának ösztönzése érdekében.

(www.shutterstock.com)

Kisebb az amerikai üzemanyagkereslet is, és a készletek emelkedtek. A kormányzati adatok szerdán kimutatták, hogy a benzinkészletek a múlt héten 3,5 millió hordóval emelkedett, messze meghaladva az elemzői előrejelzéseket.

A kereslet és kínálat közti űr kezd egyre kisebbé válni, és most már a líbiai termelés is helyre állt, ami tovább szűkíti a szakadékot. Ez most az árakban is meglátszik, bár még mindig magasan van egy hordó értéke.

Forrás: reuters.com

Címlapkép: Shutterstock