Meghökkentő változás a fekete arany árfolyamában

Pénteken az olaj méretes változásokkal lepte meg a piaci szereplőket. Láthattunk már nagy változásokat az elmúlt hetekben, azonban ez most minden várakozást felülmúlt. Az október végén tapasztalt csúcsok után lefelé indult az árfolyam, amely négy hét alatt majd 6 dollárt csökkent a Brent esetében, ennél is többet, 8 dollárt a WTI-nél. Ezt a csökkenést kedden egy nagy korrekció érte, és visszakapaszkodott a fekete arany. A veszteségek kicsit kevesebb, mint felét visszanyerte a keddi és szerdai kereskedés során. A pénteki nap azonban megbélyegezte a hetet, amikor is a Brent olaj 5,12 százalékot, azaz 4,20 dollárt zuhant, ezzel 78 dollárra csúszva. A WTI követte a példát, és 5,5 százalékot vesztve 74 dolláron állapodott meg. A gazdaság fellendülésének kezdete óta tartó, rekordokat döntő olaj rali úgy néz ki végéhez ért.

Hol a határ, vajon meddig zuhan a WTI? (www.Investing.com)
Már jóval a 80 dolláros határ alatt a Brent árfolyama (www.Investing.com)

Milyen mozgatórugókkal találkozhatunk a piacon?

Nagy aggodalmat keltett az új covid-19 változat, amely elijesztette a befektetőket. Továbbá globális ellátási többletet okozhat az olajtartalékok kiadása, amelyet az Egyesült Államok, valamint Kína, Indiai, Japán, Dél-Korea tervez. Az olaj a többi pénzügyi piaccal párhuzamosan esett, attól tartva, hogy az új változat lelassíthatja a gazdasági növekedést, és ismét korlátozásokat vonhat maga után. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete szerint az Egyesült Államok és szövetségeseinek terve túlságosan is eláraszthatja a piacokat. Az Economic Commission Board decemberre 400 000 hordós napi többlettel számol, amely a kiadás után januárra 2,3 és februárra pedig 3,7 millióra emelkedhet. Ez további mozgásokat indikálhat a piacon, amely már most is nagyon labilis. Ez szembe megy az OPEC elveivel, hiszen ők a stabil olajárfolyamok hívei. Ezért is merült fel az a hír, hogy ha az Egyesült államok és szövetségesei olajat adnak ki a tartalékaikból akkor az OPEC ezt saját termelésének visszatartásával igyekszik majd ellensúlyozni, azt remélve, hogy ezzel megelőzhetik a további mozgásokat. Így tehát az OPEC és szövetségeseinek december eleji találkozóján a fő téma a termelés mennyiségének eldöntése lesz. Az olajárak Ázsiában is alacsonyan voltak, a délafrikai variáns indította szikra miatt.

Forrás

https://economictimes.indiatimes.com/markets/commodities/news/brent-slumps-under-80-as-investors-wary-of-new-variant-q1-surplus/articleshow/87928451.cms