Goldman Sachs továbbra is 85 dolláros Brent átlagárat jósol a negyedik negyedévre

A túlzott csökkenést a fekete arany árában a COVID-19 újjáéledése okozta, valamint a stratégiai tartalékok felszabadításának híre. Október vége óta a Brent hordónkénti 8 dollárt csökkent, ezzel 80 dollár alá esett az elmúlt héten. Most a hetet pozitívan kezdte és a hétfői kereskedés során tudott is gyarapodni, azonban mára már újra negatívba fordult. A globális gazdasággal kapcsolatos aggodalmak, a lezárások visszatérésével Európában, valamint az Egyesült Államok és a nagy ázsiai olajfogyasztók tartalékainak összehangolt felszabadításával kapcsolatos várakozások hatalmas erőket mozgattak meg a piacon, és tovább tudták csökkenteni az árakat.

A Goldman Sachs azonban úgy véli, hogy ezek az aggodalmak túlzóak

Továbbra is megtartja a hordónkénti 85 dolláros előrejelzését az átlagos Brent árakra ebben a negyedévben, mivel a lefelé irányuló lépést túlzottnak tartják, különösen annak fényében, hogy az olajpiac még mindig hiányban szenved. Ebből is lehet látni, hogy mekkora az ereje a napokban felmerült aggodalmaknak, hiszen még a továbbra is hiányos piacon erős csökkenést tudott elérni. Múlt héten a befektetési bank elmondta, hogy a piac már beárazta az összehangolt kőolajfelszabadítást. Jelenleg a Brent és a WTI olaj piacára is a medvék jellemzőek. Eddig a nap során 0,7 illetve 1 százalékos csökkenést figyelhettünk meg.

WTI a hordónkénti 75 dollárt közelíti (www.Investing.com)
Brent árfolyama erősen 80 dollár alatt (www.Investing.com)

Az OPEC nemtetszését fejezte ki a tervvel kapcsolatban

Az OPEC jelezte, hogy abban az esetben, ha egyes országok felszabadítják az olajtartalékaikat, akkor ők is beleavatkoznak a dolgokba. Viszont nem az olajárak csökkentésére irányulnak majd a megmozdulásaik, hanem arra, hogy az Amerika és további országok által okozott csökkenést ellensúlyozzák. Jeleit adták annak, hogy van néhány hordó, amelyet visszatarthatnak, ezzel ellensúlyozva a felszabadítás hatását. Az elemzők szerint, az olaj felszabadításának a hatása már be van árazva a mostani árfolyamba, úgyhogy nem szabadna nagy meglepetést okoznia. Viszont a vártnál nagyobb mennyiség további lefelé irányuló nyomást gyakorolhat a piacokra. Ellenkező esetben, ha nem történik meg a kiadás, akkor az árak emelkedhetnek, tekintettel arra, hogy a nyersolajból még mindig alacsony készletekkel rendelkezünk.

Forrás:

https://oilprice.com/Energy/Oil-Prices/Goldman-Sachs-Oil-Price-Plunge-Is-Not-Justified-By-Fundamentals.html

https://www.reuters.com/markets/commodities/oil-slumps-prospects-emergency-supply-releases-europe-covid-19-surge-2021-11-21/