Magas olajárak további enyhe emelkedést mutattak a csütörtöki kereskedés alatt

A csütörtöki kereskedési időszak alatt a fekete arany jegyzése újabb elmozdulást jegyzett észak felé. Ezzel konzisztensen haladva az egyre kisebb mértékű heti mínusz felé. A heti zárásban egyelőre továbbra is piros gyertyát láthatunk, amely körülbelül 4 dolláros mínuszt jelez. A recessziós félelmek azonban korlátozzák az emelkedést. Sokkal nagyobb mértékű emelkedéssel kellene számolnunk, azonban a kínai lezárások a növekvő kamatlábakkal kapcsolatos aggodalmak, az elmúlt két évtized legerősebb dollárja mind korlátozták az árakat, nyomást helyezve rájuk. Ezen hatások eredményét láthattuk is a csütörtöki korai kereskedés során, amikor is az árak majd 1 százalékot csökkentek. Az ellátással kapcsolatos aggodalmak, illetve az Európai Unió törekvései az orosz olaj kiiktatására az országok gazdaságából továbbra támogatást nyújt is a piacoknak.

(www.shutterstock.com)

 A Saudi Aramco megelőzte az Apple-t, elnyerve a világ legértékesebb vállalata címet

A Saudi Aramco, hivatalos nevén a Saudi Arabian Oil Company, egy szaúd-arábiai állami kőolaj- és földgázipari vállalat, amelynek székhelye Dhahranban található. A szárnyaló nyersanyagárak az olajóriások profitját nagymértékben megemelték. Az Aramco különösen alacsony termelési költséggel rendelkezik. Ez növeli a vállalat jövedelmezőségét, amely még mindig 95 százalékban a szaúdi kormány tulajdonában van. Ezzel szemben a tech cégek árfolyama továbbra is romokban hever. Az Apple részvények szerdán 5 százalékot süllyedtek, ezzel idén már 18 százalékos mínuszban járnak. Közben az Aramco piaci kapitalizációja negyedével nőtt idén. A múlt hónapban az Apple is figyelmeztetett a covid-19 terjedésével kapcsolatos hatalmas veszteségekre. Az ellátási lánc kérdései ebben a negyedévben akár 4-8 milliárddal is sújthatják értékesítését.

(www.shutterstock.com)

Ez a legutóbbi szerepváltás rávilágít arra, hogy Oroszország ukrajnai inváziójának hatása, a szárnyaló infláció és a jelenlegi covid-19 lezárások Kínában mind gazdasági zűrzavart okoznak.

„Az Apple a vártnál jobb eredményeket ért el a 2022. március végén zárult negyedévben. Azonban a gyorsan változó globális geopolitikai forgatókönyvek és az intenzív kijárási korlátozások miatt növekvő ellátási lánc-korlátok közepette a vállalat arra számít, hogy a júniusi negyedév ennél sokkal rosszabb eredményt hozhat” mondta el Parth Vala, a GlobalData elemzője.

Forrás: theguardian.com; business-standard.com

Címlapkép: Shutterstock