A hétfői kereskedést egy óriási szakadékkal indította a fekete arany.

A múlt heti kereskedés után mentek a találgatások, hogy vajon mit hozhat a mostani hét, hiszen erős volatilitást regisztrálhattunk a nyersolaj piacán északi és déli irányba is. Míg az első két nap majd 7 dollárt gyarapodott, a további napokban ennek leadásán dolgozott. A Brent árfolyama valamivel 103,71 dolláron zárt, 3 dollárral magasabban, mint a heti nyitás. Így kérdéses volt, hogy vajon a piacok, hogy reagálnak a hétvége történéseire. Meglepő módon, ha megnézzük a napi grafikont a két referenciaérték közül a Brent árfolyamában egy körülbelül 5 dolláros szakadékot láthatunk. Az értéke beesett 100 dollár alá. A WTI-nél hasonló csökkenést nem láthatunk, a pénteki 95,13-as zárás után, jelenlegi értéke egy enyhe emelkedés után 95,42 dollár. Úgy néz ki továbbra is erős harcot láthatunk a kínálati hiány és a recessziótól való félelmek között.

Mire érdemes odafigyelni a héten?

Az olajárak továbbra is nyomás alatt állnak a növekvő aggodalmak miatt, hogy a Fed folytatja az agresszív kamatemelési tervét, ezzel lelassítva a globális gazdaságot és csökkentve az üzemanyag keresletet. Az olaj határidős ügyletei tehát azért voltak ennyire volatilisek az elmúlt hetekben, mert a kereskedők megpróbálták mérlegelni a további kamatemelések lehetőségeit, amelyek korlátozhatják a gazdasági tevékenységet. Ezzel természetesen enyhítené az orosz-ukrán helyzet miatt még szűkebbé vált kínálatot. A kínai gazdaság lassú felépülése rányomja a bélyeget az olajár kilátásokra.

(www.shutterstock.com)

A magas infláció miatt kamatemelésekre van szükség azonban vékony pengeélen táncolnak a központi bankok. Nehéz lesz azon forgatókönyv bekövetkezése, ahol az infláció recesszió nélkül fog visszatérni az elvárt szintekre. Ezzel a központi bankok is tisztában vannak, azonban egyelőre prioritásként kezelik a rekordmagas inflációt.

Kína gazdasága is veszélyesen közel került a fejlődés megfordulásához, hiszen a második negyedévében az előző évi időszakhoz képest csak 0,4 százalékot tudott gyarapodni a gazdasága, további nyomást gyakorolva az árakra. A múlt heti zárásnál már hatalmas különbség alakult ki a két referenciaérték között, most a Brent 5 dolláros zuhanása után közelebb kerültek egymáshoz. A korai kereskedés során enyhe pluszt láthatunk a piacokon, 1 százalék körülit.

Forrás: reuters.com

Címlapkép forrása: Shutterstock