Erősen zárt az arany, mi várható ezen a héten?

Az utóbbi hetekben, napokban nem igazán láthattunk erőt az arany piacán. Az árfolyam mindenféle erőfeszítés nélkül törte át sorra a támogatásokat, míg nem elérte az elmúlt két év egyik legmélyebb pontját, az 1680 dollárt. Az 1700-as szint áttörése után hirtelen nagy pánik tört ki, hiszen egy ez nagyon erős pszichológiai határ, amely többször szerepelt már támogatásként. Ennek áttörése további 150-200 dolláros esést is hozhat magával. Igaz a támogatási zóna 1680-1700 dollár között van, azonban a csütörtöki kereskedés során ennek alsó határán is túlhaladt a sárgafém. Ami fontos, hogy a nap végén ezen szint felett zárt. Ezzel bebiztosítva, hogy ne induljon el a további leejtőn. Egyelőre úgy néz ki ez a pont lesz a csökkenés alja, bár a kamatemelések sorozata még okozhat meglepetéseket a nemesfémek piacán. Most viszont egy fordulatot láthatunk, és a heti zárás előtt egészen 1740 dollárig száguldott fel az árfolyam. A gyarapodás egy részét elveszítette, de pluszban tudott maradni, ezzel a heti gyertyát is zöldben tartva.

Az előrejelzések szerint további helyreállás várható

A pénteki zárásból kiindulva az elemzők szerint a hétvége nagyon kritikus része lehet a következő elmozdulásnak. Ha ki tud tartani azokon a szinteken, ahol zárt az azt jelentheti, hogy az emberek hajlandók tartani és nem szeretnék eladni. Bár az arany enyhe mínuszban kezdte a hétfői kereskedést, 1720 dollár felett tudott maradni. Ez egy erős indikátora lehet annak, hogy talán a piac elérte a mélypontot. Másrészt, ha megfordulnánk, és lezuhanunk az 1700-as szintre, a dolgok meglehetősen negatív fordulatot vehetnek. Egyes elemzők szerint az 1750 dolláros határ rengeteg nehézséget fog okozni. Abban az esetben, ha mégis áttöri, akkor egy gyors 50 dolláros ugrás várható egészen a következő erős ellenállásig.

(www.shutterstock.com)

A mostani erősödés egy részét annak köszönhetjük, hogy az EKB az 50 bázispontos kamatemelésével megdöbbentette a piacokat, ezáltal lefelé nyomást gyakorolva az amerikai dollárra. Mivel a dollár gyengült, így a dollárban denominált arany olcsóbb lett más valutákkal rendelkező befektetők számára.

Forrás: fxempire.com

Címlapkép forrása: Shutterstock