A nemesfémek értéke tovább eshet, ha Powell agresszív kamatemelésre szólítja fel a központi bankokat.

Úgy tűnik kedden elértük a korrekció alját, hiszen azóta az arany és az ezüst is emelkedő tendenciáról tanúskodik. A csütörtöki gyarapodást a dollár index enyhülése okozta, amely a visszahúzódás ellenére továbbra is a 108-as szint felett tartózkodik. A nyereséget azonban a stabil amerikai kincstári hozamok korlátozzák. Míg a főbb szereplők többsége a Federal Reserve elnökének, Jerome Powellnek a pénteki beszéde előtt nem akart állást foglalni, a mai napon még várhatók olyan amerikai gazdasági adatok, amelyek megingathatják a kamatvárakozások irányát. A pénteki találkozó lesz a kulcsfontosságú tényezője a nemesfémek árfolyamának rövid távú előrejelzésében. Abban az esetben, ha Powell agresszív kamatemelésekről számol be, akkor az eladók vissza fognak térni a nemesfémek piacára, és újra dél felé fordítják majd az árfolyamot. Ez egy láncreakciót indíthat el. A magasabb kamatlábaknak vonzóbbá teszik az amerikai dollárt. Az erősebb dollár szintén negatív mozgatórúgója a nemesfémeknek, mert drágábbá teszi a fémet a külföldi vásárlók számára.

Még akkor sem lehetünk biztonságban, ha nincs agresszív kamatemelés

Abban az esetben, ha Powell bejelentést tesz egy lehetséges amerikai recesszióról, az azt jelenti, hogy ha most még nem is emelik erősen a kamatot, annak ellenére továbbra is nyitva tartja ennek esélyét a központi bankok előtt, ha a következő fogyasztói inflációs jelentések gyengülő gazdaságot jeleznének. Ezzel szintúgy nyomást alatt tartva a nemesfémeket.

Látható tehát, hogy minden a nemesfémek ellen dolgozik, azonban az emelkedés esélye még nincs kizárva. Bármelyik irányt is választja Powell beszédében, az aranybefektetők világosan és meggyőzően szeretnék azt látni. Ennek hiánya valószínűleg erős volatilitást okozhat a piacokon, mert ez azt jelentené, hogy a piac résztvevőinek feladata, hogy eldöntsék a kamatlábak irányát és a recesszió bekövetkezésének esélyét.

(www.shutterstock.com)

A csütörtöki kereskedés egyelőre egész pozitív eredményeket mutat, az arany 1776 dollárig emelkedett, az ezüst újra 19 dollár fölé került.

Forrás: fxempire.com

Címlapkép: Shutterstock