A nemesfémek piacáról sokat hallhattunk az elmúlt hetekben. Erős volatilitás jellemezte őket, de mi is okozza pontosan ezeket a mozgásokat?

A nemesfémeknek több csoportja is van, azonban, ha befektetésekről és árfolyamok mozgásáról van szó, akkor általában a legismertebbek az arany és az ezüst. A nemesfémeknek van egy másik csoportja is, amelyet platinacsoportnak nevezünk. Ide tartozik például a platina, az ozmium, az irídium, a palládium, a ródium és a ruténium. Külön csoportot alkot a rénium.

(www.shutterstock.com)

Ezen cikk keretein belül főleg az arannyal és az ezüsttel fogunk foglalkozni. Ha megnézzük a grafikonjukat láthatjuk, hogy már egy ideje lejtmenetbe kapcsoltak, és drasztikusan veszítettek az értékükből. A szentimentet sikerül néha megtörniük, ilyenkor kisebb ralikat láthatunk, azonban a Fed kamatemelései miatt ezek korlátozva vannak

(www.shutterstock.com)

Mi okozza ezt a csúszást, és megéri most befektetni?

A szignifikáns csökkenés a háborús rekordértékek után kezdődött. Az arany és az ezüst nagyon híres a biztonságos menedék tulajdonságairól. Az év első két-három hónapjában azért voltak képesek akkorát ralizni, mert az infláció magasan volt, és a háborús félelmek nagy pánikot okoztak. Az emberek próbálták menteni a pénzüket. Befektették a nemesfémekbe és ezzel felnyomták az árfolyamot.

Amint kezdett elülni a pánik, az értékük is lejtmenetbe kapcsolt. Erre csak ráerősített a Fed kamatemelési hulláma. Az infláció megfékezése érdekében elkezdték emelni az irányadó kamatot, példájukat több központi bank is követte, ennek következtében a nemesfémek bezuhantak. A kamat az egyik legnagyobb ellenségük, elveszi a csillogásukat. Természetesen láthatjuk, hogy mindketten nagyon alulértékeltek. Az arany a 2050 dolláros szintekről egészen az 1620-as támaszig esett vissza. Azóta kapott kis támogatást, jelenleg 1700 dollár közelében tartózkodik. Az ezüst is komoly mínuszokba futott bele, amikor a 27 dollárról egészen 17-ig csökkent. Jelenleg kritikus szintnél jár, és próbálja megtartani a 21 dollárt.

A dollár index ralija nagyon rossz hatással volt a nemesfémekre. A dollárban denominált arany és ezüst csökkenését okozta a zöldhasú erősödése, hiszen ezzel drágábbá tette a nemesfémeket a külföldi valutával rendelkező befektetők számára.

A kamatemelések sora tovább folytatódik, ilyenkor a befektetések nagy kockázatot vonnak maguk után, hiszen magas kamatok mellett minden gyarapodás korlátozott a nemesfém piacon, ezért az elemzők óvatosságra intenek. Bár alacsonyan vagyunk, a Fed döntése még ennél is lejjebb tolhatja az árfolyamot.

Forrás: investing.com

Címlapkép: Shutterstock