2021 első negyedévében az arany iránti globális kereslet 23%-kal csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest.

A globális aranykereslet az idei első negyedévben visszaesett az egy évvel korábbihoz szinthez képest -derül ki a World Gold Council csütörtökön közzétett jelentéséből.

A világ teljes aranykereslete 815.7 tonna volt 2021 első negyedévében. Ez 23%-kal alacsonyabb 2020 első negyedévéhez képest, de 2020 negyedik negyedévével közel azonos mértékű.

Az aranykereslet befektetési szegmense YoY 71%-kal csökkent a negyedévben, 161.5 tonnára. Az arannyal fedezett tőzsdei alapok esetében 177.9 tonnás kiáramlás volt megfigyelhető, szemben az egy évvel ezelőtti 299.1 tonnás beáramlással. A kiáramlás a nyugati piacokra koncentrálódott.

Az aranyrudak és az aranyérmék iránti kereslet viszont erőteljes fellendülést mutatott a tavalyi, világjárvány által sújtott első negyedévhez képest. A befektetési arany és az aranyérmék iránti kereslet 2016 óta most a legmagasabb.  

Az ékszerek kapcsán nőtt az arany iránti igény. 52%-os növekedés figyelhető meg az első negyedévben, ezzel összesen 477.4 tonna aranyra volt szüksége a világ ékszeriparának. Kínában és Indiában különösen magas érdeklődés övezte az aranyékszereket.

Kínában az aranyékszerek iránti kereslet több mint háromszorosára nőtt. 212%-kal emelkedett, ezzel 191.1 tonnát tett ki, ami 2015 óta a legmagasabb negyedéves kínai mennyiség. A megnövekedett érdeklődés hátterében a javuló gazdasági feltételek és az alacsonyabb aranyárak mellett a Kínai Újév, a Valentin-nap és a Nemzetközi Nőnap miatti megnövekedett ékszer iránti kereslet is szerepet játszott.

Az aranyra a március 31-el véget ért három hónapban a technológiai szektor kereslete is növekedett, éves szinten nézve 11%-os emelkedéssel, 81.2 tonnára gyarapodott. Az elektronika szektor igénye 13%-kal nőtt.

Az arany árfolyama idén közel 9%-ot veszített az értékéből. A júniusi lejáratú határidős termékekkel jelenleg unciánként 1775 dolláros árfolyam környékén kereskednek. A 2020-ban látott látványos emelkedést követően az idei év eddig inkább a stagnálásról szólt. Az alacsonyabb aranyárak mellett a világ jegybankjai folyamatosan vásárolnak.

Az arany árfolyamának alakulása az elmúlt időszakban.