Az orosz energiaipari óriásvállalat, a Gazprom csütörtökön piaci értékének több mint negyedét veszítette el, miután az állami tulajdonú vállalat úgy döntött, hogy nem fizet osztalékot.

“A részvényesek úgy döntöttek, hogy a jelenlegi helyzetben nem időszerű osztalékot fizetni a 2021-es eredmények alapján” – közölte Famil Sadygov, a Gazprom elnökhelyettese közleményében. “Jelenleg a Gazprom prioritásként kezeli beruházási programjának végrehajtását, beleértve a gázinfrastruktúra bővítését az Orosz Föderáció régióiban, valamint a következő téli időszakra való felkészülést. Emellett kétségtelenül készen kell állnunk arra, hogy teljesítsük a megnövekedett adók megfizetésére vonatkozó kötelezettségeinket”.

A döntés, amely 1998 óta az első alkalom, hogy a vállalat nem fizet osztalékot, a hírek szerint hatályon kívül helyezte az igazgatótanács azon ajánlását, hogy részvényenként 52,53 rubel (1 dollár) osztalékot fizessen. A Gazprom részvényeinek árfolyama 27%-ot zuhant, mielőtt a moszkvai tőzsde közbelépett és leállította a kereskedést. A Gazprom 2021-ben rekordnyereségről számolt be a nyersanyagárak emelkedésének köszönhetően, de az Oroszország ukrajnai támadása nyomán bevezetett gazdasági szankciók sorozata azzal fenyeget, hogy csökkenti bevételeit. Az elmúlt hetekben az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül Európába irányuló orosz gázáramlás csökkenése felerősítette a téli ellátási hiánytól való félelmeket.

Az Uniper német energetikai vállalat kedden visszavonta 2022-re vonatkozó pénzügyi kilátásait a Gazprom szállítási korlátozásaira hivatkozva, míg a német kormány nemrég bejelentette, hogy úgynevezett “riasztási szintre” lép a gázellátási vészhelyzeti tervében. Ez azt jelenti, hogy Európa legnagyobb gazdasága most már magasnak látja a hosszú távú gázellátási hiányok kockázatát. Az európai politikai döntéshozók jelenleg azon fáradoznak, hogy feltöltsék a földalatti tárolókat földgázkészletekkel, hogy a háztartások számára elegendő üzemanyagot biztosítsanak a villanyok égetéséhez és az otthonok melegen tartásához, amikor a hideg téli hónapok visszatérnek. Az EU, amely gázának nagyjából 40%-át orosz vezetéken keresztül kapja, a Kreml hónapok óta tartó ukrajnai támadására válaszul igyekszik gyorsan csökkenteni az orosz szénhidrogénekre való ráutaltságát.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/06/30/russias-gazprom-cancels-dividend-for-first-time-since-1998.html