Megfordulhat a múlt héten tapasztalt momentum?

Az előző héten nagyon rossz hangulat uralkodott az ezüst piacán, és ezt az árfolyam is jól tükrözi. Az öt kereskedési nap közül egyiken sem tudott zöldben zárni. Voltak kisebb nagyobb veszteségek, így zuhant le a 25 dolláros szintről egészen 23 dollárra. Pénteken még az eddigi veszteségekre majd 2 százalékot rápakolt. A héten jobban kezdett az ezüst, kismértékben gyarapodott az árfolyam és tartja magát a kritikus 23 dolláros szint felett.

A grafikonon látható a negatív hangulat, amely uralta az árfolyamot múlt héten (www.Investing.com)

Az omikron variáns felrázhatja a piacokat

A világ újra készültségben van hiszen a járvány egy újabb variánsa jelent meg, amelyet Dél-Afrikában fedeztek fel. Az olyan hírek a vírusról, mint a súlyos mutációk és az oltóanyagokkal szembeni ellenállóképessége sok port kavarhat az ezüst piacán. Az éjszakai kereskedés során a nemesfém napi csúcsot ért el 23,70 dollárnál, de amint a hírek napvilágot láttak visszaesett 0,40 dollárral. Időközben a dollár indexe is 0,60 százalékot esett, ezzel 96,15-ös szintre csúszva. Így tehát a Covid-19 fejleményei lehetnek az ezüst és az árupiacok fő mozgatórugói. A pénteki kereskedés lezárulta előtt a medvék még megpróbálták lenyomni az árfolyamot 23 dollár alá, de sikertelenül.

A hétfői optimizmus megemelte az árfolyamot

Az ezüst ára visszapattant egy hetes lejtés után, ennek ellenére továbbra is nyomás alatt maradt. A négyórás grafikonon még mindig a 25 és 50 napos EMA alatt tart az árfolyam, ez azt indikálja, hogy a nemesfém rövid távon továbbra is a medvék ellenőrzése alatt maradhat. Mindez addig lesz igaz rá amíg a kritikus 24 dolláros szint alatt marad. Az elemzők a 23,68-as szinten várják, hogy ellenállásba fog ütközni az ezüst. Abban az esetben, ha ezt a szintet áttöri, akkor jöhetnek a bikák a piacra. Jó hír a nemesfémnek, hogy a U.S. Dollar Index már 95,25-ös szintre csökkent. További mozgatórugó lehet az árfolyam szempontjából, hogy az arannyal ellentétben az ezüst az ipari felhasználásban is nagy szerepet játszik. Ha a gazdaságok az új variáns miatt megint elkezdenek leállni, akkor az az ezüst árára is nagy hatással lehet, hiszen az elektromos autók és a napelemek iparágában is részt vesz a nemesfém. A termelés csökkenése miatt többlet alakulhat ki, ami pont az ellentéte lesz annak, amire egyes elemzők még szeptemberben számítottak, amikor a gazdaságok egyre jobban kezdtek fellélegezni a korlátozások alól. Ekkor még nagyobb esélyt láttak a hiányra és az ez által okozott árfolyam ralira.  

Forrás: fxstreet.com