Az orosz energiaóriás azzal fenyegetőzik, hogy kevesebb gázt küld Európába – de Németország, az egyik fő importőr elutasította az ötletet.

A többségi állami tulajdonban lévő Gazprom hétfőn közölte, hogy előre nem látható körülmények miatt nem tudja teljesíteni az európai gázszerződéseket. A német energiaipari cég, az Uniper megerősítette, hogy a Gazprom “vis maiorra” hivatkozott a szállítások tekintetében. A vis maior jogi kifejezés, amikor előre nem látható körülmények miatt az egyik fél nem tudja teljesíteni szerződéses kötelezettségeit, és elméletileg mentesül a büntetés alól. “Való igaz, hogy kaptunk egy levelet a Gazprom Exporttól, amelyben a vállalat visszamenőleg vis maiorra hivatkozik a gázszállítások múltbeli és jelenlegi elmaradásai miatt. Ezt indokolatlannak tartjuk, és hivatalosan elutasítottuk a vis maior igényt” – mondta Lucas Wintgens, az Uniper szóvivője. Az RWE, egy másik német energetikai vállalat megerősítette, hogy szintén kapott vis maior értesítést a Gazpromtól.

Németországban és Európa más részein a tisztviselők egyre jobban aggódnak az Oroszországból érkező gázszállítások teljes leállásának lehetősége miatt. Ezek a félelmek fokozódtak, miután az Északi Áramlat-1 – az Oroszországból Németországba tartó kulcsfontosságú gázvezeték – e hónap elején karbantartási munkálatok miatt leállt, és egyesek kételkednek abban, hogy a július 21-i munkálatok befejezése után teljesen helyreáll az áramlás. Az európai nemzetek gázimportjuk mintegy 40%-át Oroszországtól kapták, mielőtt az megszállta Ukrajnát. Az európai tisztviselők azon fáradoznak, hogy megszüntessék ezt a függőséget, de ez egy költséges folyamat, és nehéz egyik napról a másikra megvalósítani.

Az Európai Bizottság, az EU végrehajtó szerve például újabb gázmegállapodásokat jelentett be az Egyesült Államokkal és Azerbajdzsánnal, miközben új fosszilis tüzelőanyag-beszállítókat keres. “Ez egyértelműen feltérképezetlen terület, és ebben a formában példa nélküli” – mondta Andreas Schroeder, az ICIS kutatócég energiaelemzési vezetője. “Miközben az Európai Uniónak sikerült csökkenteni az orosz szénhidrogénimport mennyiségét, nem sikerült csökkenteni az általuk fizetett árat”. Az európai gázárak az Oroszországból érkező alacsonyabb áramlások miatt ugrottak meg. Ezek a magasabb árak azonban azt jelentik, hogy Oroszország kevesebb gázt küldhet Európába, és ugyanannyi – vagy még több – pénzt kereshet, mint korábban. Schröder ezt “ellensúlyozó hatásnak” nevezte. A földgázkereskedés európai referenciaértékének számító holland TTF csomóponton a fronthavi gázár kedd reggel mintegy 1%-kal magasabb, megawattóránként 159 euró (163 dollár) volt. Az árak az elmúlt egy év során több mint 600%-kal emelkedtek.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/07/19/russia-nears-gas-shutdown-in-europe-as-germany-rejects-claims-it-cant-fulfil-contracts.html