Fél éve nem láttak szignifikáns gyarapodást, továbbra is nagy az aggodalom

Ha visszagondolunk a 2022-es év elején elhangzott kijelentésekre, egy teljesen más szentimenttel fogunk találkozni. Az akkori pozitív hozzáállásnak most jele sincs a piacokon. A folyamatos huzavona kimerítette a bikák erejét és már fél éve egy délnek tartó trendet figyelhetünk meg a sárgafém grafikonján. Nagy szakadások után voltak még próbálkozások az emelkedésre, de ezek nem tartottak sokáig. Ilyen korrekciókból a napi grafikonon hármat láthatunk. Az első még 2000 dollárig emelte vissza az árfolyamot a második, majd a harmadik már csak 1880, illetve 1820 dollárig. Ez jól mutatja, hogy egyre kevesebb erő van a piacon. Nagy kérdés, hogy most, amikor ennyire alulértékelt az arany, megérné-e befektetni, de az elemzők még óvatosságra intenek, hiszen kritikus szint közelében vagyunk. Az 1700-as szintnél erős támogatás található, mely egészen 1680 dollárig nyúlik le. Itt most rengeteg zajra és volatilitásra számíthatunk. A legrosszabb forgatókönyv bekövetkezése esetén azonban további akár 200 dolláros zuhanás is várhat a sárgafémre. Nagyon fontos tehát, hogy ez a szint most megtartsa az árakat.

A Fed agresszív politikája és a dollár erősödése

A Fed kijelentette, hogy bár a recesszió esélyei egyre nagyobbak, és több család mindennapi megélhetését is nehezítik a kamatemelések, az elsődleges céljuk az infláció megszelídítése. Ez további agresszív kamatemelést jelent, amely sok minden más mellett, az arany csillogását is elnyomja. Így tehát hiába annyira alulértékelt a nemesfém, mindenfajta emelkedés korlátozva van. Ha ez nem lenne elég, múlt héten a dollár 20 éve nem látott rekordszintekre emelkedett. Ezzel drágábbá téve a dollárban denominált aranyat más valutákkal rendelkező befektetőknek. A dollár azóta is erősödik.

Bár az év elején megvolt az a rali, amelyről annyit beszéltek az arany siralmas 2021-es éve után. A háború kirobbanása óta viszont a sárgafém nem tud magára találni. Ezen a héten még számítanak némi erősödésre, azonban ez csak rövid távon valósulhat meg, az általános tendencia továbbra is a medvepiac lesz.

(www.shutterstock.com)

Forrás: fxempire.com

Címlapkép: Shutterstock