A nemesfémek erősen harcolnak az elvesztett értékük visszaszerzése érdekében.

Az arany, az ezüst és a palládium keményen harcolnak a nemesfémek csökkenésének globális trendjével szemben. A MetalMiner szerint múlt hónapban a globális nemesfém-index június és július között 3,77 százalékkal esett vissza. Ez az érték nem is lehet meglepő, hiszen nagyon erős medvepiac alakult ki a nemesfémeknél. Az arany és az ezüst rég nem látott mélypontokra süllyedtek. Július 20-án azonban a sárgafém ára folyamatos emelkedésbe kezdett. Röviddel ezután az ezüst is megindult észak felé.

Bár a Fed-nek sikerült az agresszív politikájával befolyásolni a rohamosan emelkedő inflációt, de továbbra is jelentős kihívásokat jelent majd. Utoljára további 0,75 bázisponttal emelte az irányadó kamatot. Bár egy kicsit korai megmondani, hogy a befektetők hosszú távon hogyan is reagálnak majd, számos előrejelzést olvashattunk. Például néhány szakértő úgy érzi, hogy a befektetők az aranyhoz és ezüsthöz újra biztonságos befektetésként nyúlhatnak. Olyan nehézségek idején, mint a recesszió, a befektetők gyakran nemesfémekhez fordulnak, hogy megszabaduljanak az elinflálódó pénzüktől.

(www.shutterstock.com)

Uralkodhat az ezüst az arany felett?

Hagyományosan, az arany volt a fő választás a nemesfémek piacán, de az ezüst elkezdett felzárkózni. Természetesen az ezüstpiac történelmileg sokkal volatilisebb, mint az arany. Azonban sokkal nagyobb is a kereslet iránta, az egyre nagyobb globális keresletnek köszönhetően, amely a felhasználási területeinek a sokszínűségéből következik. Az orvosi eszközöknél, elektromos autók előállításánál, a napelemeknél és vízszűrő berendezéseknél is nagy hasznát veszik. A kereslet szempontjából ez nagy előnyt jelent az ezüstnek. Szerdán az arany-ezüst arány 1990 óta a legmagasabb pontját érte el. Azonban egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az ezüst meghaladhatja majd az arany árát. Jelenleg a 20 dollár környékén mozog, távol maradva a 18 dolláros aljaktól. Az idő majd megmondja, hogy ténylegesen olyan biztonságot tudnak-e nyújtani akár recesszió idején is, mint azt a befektetők várják. Amíg a recesszió be nem igazolódik, csak spekulálhatunk és reménykedhetünk. Bár mindkét nemesfémnél egy emelkedő trendet láthatunk, ez az elmúlt hónapok hatalmas eladási hulláma után bekövetkezett korrekció hatása csak.

Forrás: oilprice.com

Címlapkép: Shutterstock