Miért nincs még az egekben az arany, és mikor fektessünk bele?

Mindig is az arany volt a nyerő, ha inflációs nyomásról volt szó, most azonban átlagon aluli a teljesítménye. Az elmúlt időkben amikor a rezsiszámlák és az infláció nyomása, valamint a forint gyengélkedése is mind a napi megélhetésünket nehezíti, sokan teszik fel a kérdést, hogyan tudnának magukon segíteni. Évtizedek óta az inflációs nyomás ellen az arany volt a megoldás, melyre, mint értékmegőrző nemesfémre tekintenek a befektetők. Az idei teljesítményét legjobb lenne csak márciusig nézni, hiszen az orosz-ukrán háború kirobbanása felnyomta egészen 2073,41 dollárig. Betöltötte a szerepét, és a nagy pánik idején is gyarapodott, védve ezzel a befektetők pénzét. Azóta azonban valami mintha elszakadt volna a sárgafémnél.

(www.shutterstock.com)

A hanyatlás időszaka, és annak fő oka

A legtöbb ember tudja, hogy az arany jelent menedéket az infláció ellen, akkor viszont miért van a márciusi csúcsok óta több, mint 300 dolláros mínuszban, tehetnénk fel a kérdést. Az infláció globális problémává vált, és sok országban több évtizede nem látott mértékeket ölt. Egy régi mondás szerint a kamat az arany ellensége, és ez a jelenlegi piaci jelenségek magyarázata. Az országokat térdre kényszerítő inflációt erős kamatemelésekkel próbálják megszelídíteni a központi bankok. Jelenleg úgy tűnik, hogy az 1700 dolláros szint már kitart, azonban kérdéses, hogy ilyen körülmények közt várható-e emelkedés. Az elemzők szerint mivel ilyen magas az infláció, ezért emelkedést is láthatunk akár, azonban amíg a Fed és a többi jegybank agresszív fellépést tanúsít, a további esés sem zárható ki. Kellő odafigyelést kell tanúsítani, amíg a kamatemelési hullám tart a veszteségek minimalizálása érdekében.

Az elmúlt hetet is az ingadozás jellemezte

Kritikus pontnál tartunk, hiszen az árfolyam éppen, hogy a 200 napos EMA felett tudott maradni. Mindenesetre úgy néz ki a bikák nem adják fel küzdelem nélkül. Az 1680-as szint lesz kulcsfontosságú, ami az elkövetkezendő heteket illeti. Ezen szint megtartása a gyarapodás előszele lehet. Figyeljük a Fed döntését és jelzéseit, valamint a dollár mozgását, ezek nyomon követése már egy biztosabb képet festhet a volatilis sárgafém árfolyamról.

(www.shutterstock.com)

Forrás: fxempire.com; privatbankar.hu

Címlapkép: Shutterstock