Vérfürdő és szakadás, a központi bankok ennek ellenére az elmúlt 55 év leggyorsabb ütemében vásárolják fel az aranyat

A Fed szerdán 75 bázispontos emelést jelentett be az irányadó kamatban, amely csak rontotta az amúgy is bajban levő nemesfémek helyzetét. Az arany majd két és fél éve nem látott kritikus szintek körül mozog. Vészesen közelíti az elmúlt hónapok mélypontját 1620 dollárnál. Ez egy erős támogatásként szolgál, és feladata az lenne, hogy megállítsa a fél éve tartó medvepiacot, mely alatt az arany majd 400 dollárt veszített az értékéből. A támogatás áttörése után további 100-120 dolláros mínuszra számítanak a szakértők. Ekkor a sárgafém célpontja az 1500-as szint lesz.

A központi bankok világszerte komoly ütemben halmozzák fel az aranytartalékokat. Utoljára 55 évvel ezelőtt láthattunk ilyen mértékű felvásárlást. Az Arany Világtanács (World Gold Council) adatai szerint a központi bankok 2022 harmadik negyedévében rekord 399 tonna aranyat vásároltak, körülbelül 20 milliárd dollár értékben. Ez mellett a kiskereskedelmi számok is erős javulást mutattak. A WGC szerint a világ aranykereslete 1,181 tonna volt a szeptemberi negyedévben, amely 28 százalékos emelkedés éves viszonylatban. Ezek a fejlemények aligha meglepőek, figyelembe véve, hogy az aranyat továbbra is kiemelkedő biztonságos eszköznek tekintik a bizonytalanság vagy zűrzavar idején.

(www.shutterstock.com)

Mindenki vegyen aranyat? – a szakértők inkább óvatosságra intenek

Bár komoly veszteségek érték az aranyat, és sokkal olcsóbban lehet hozzájutni, mint 6-7 hónappal ezelőtt, a szakértők még mindig óvatosságra intenek. A kamatemelések időszakát éljük, és a Fed most emelte újra az irányadó kamatot 75 bázisponttal. Szinte az egész világon hasonló tendenciát követnek, ezért hiába magas az infláció, az arany nem tud csillogni. A sárgafém nem kamatozó eszköz, és a befektetők hajlamosak magasabb hozamú eszközökbe átmozgatni pénzüket az emelkedő kamatlábak idején. Árfolyama éves viszonylatban 9,3 százalékot, a márciusi értékekhez képest majd 20 százalékot esett. További csökkenés is várható, úgyhogy vigyázni kell a befektetésekkel. Ralik előfordulhatnak, de az észak felé történő elmozdulások korlátozva lesznek, amíg a kamatemelések nem enyhülnek.

Forrás: oilprice.com

Címlapkép: Shutterstock