Hol húzzuk meg a határt?

Amíg az arany ára szenved, hogy megtalálja merre is szeretne mozdulni az 1800 dolláros ár közelében, addig minden figyelem az alumíniumra irányul. Ahol egy növekvő momentum segített elérni a 3000 dollár per tonnás árat a London Metals Exchange (LME) számai szerint. Bár az árak jelenleg távol vannak az eddigi magasságaiktól, tehát a csúcsokhoz képest csökkentek, továbbra is lehet számítani az emelkedésre. Az LME szerint utoljára 2899,50 dollár volt tonnánként. Sok elemző szerint ez még csak a kezdete egy ennél nagyobb növekedésnek. Citi elemzői úgy vélik az alkövetkezendő 12 hónapban nem lenne meglepő, ha az ára elérné a 3100 dolláros szintet. Ezt arra alapozzák, hogy alacsonyabb termelés várható Kínától, ezzel 1,1 millió tonnás hiányt kialakítva a piacon. Az egyre növekvő globális gazdasági növekedési aggodalmak számos árucikk, nyersanyag árának ellenszelet generáltak, azonban az alumínium képes volt ennek a szélnek ellenállni, és ellensúlyozni a tendenciát. A növekvő hiány erősen hajtja felfelé az árakat. Daniel Briesemann, a Commerzbank nemesfém elemzője szerdán egy riportban elmondta, hogy a kínai termelés mennyisége ezidáig kismértékben több, mint az előző években volt. Jelenleg 3,16 millió tonnát is eléri ez a szám. Azonban hozzátette, hogy a nemzet termelése az elmúlt négy hónapban folyamatosan csökkent.

Alumínium árak (www.Investing.com)

Shanghai alumínium árak is emelkedőben

Shanghaiban is emelkedtek az árak, mely növekedést szintén a kínálat hiányából fakadó félelmek tápláltak. A friss hírek miszerint újabb korlátozások várhatók Kínától, megrázták csütörtökön az árakat. Az alumíniumgyártó Shaanxi Nonferrous Yulin New Material, amely évi 600 000 tonna olvasztási kapacitással rendelkezik, csökkentenie kell a termelésének 50 százalékát szeptemberi hónapra, az energiafogyasztási szabályozások miatt, áll a helyi kormány által közétett dokumentumban. Kína az egyik legnagyobb termelője és felhasználója is a nemesfémnek. Azonban a gyarapodásnak megszabta mértékét az állami tartalékok kiadása. Nem csak Kína szabályozásai viselkednek hajtóerőként a piacon. Az ANZ elemzői megjegyzésükben rámutattak arra, hogy az ország áramhiánya arra késztette a hatóságokat, hogy rövid távú bezárásokat hajtsanak végre. Ezek a kimaradások további csökkenéseket okoztak a termelésben, ezzel tovább növelve az árakat. Kína az elmúlt évtized egyik legnagobb áramhiányával küzd.

Kínai korlátozások megrázták az árakat

Forrás

https://www.kitco.com/news/2021-09-15/Is-3-000-aluminum-price-just-the-start-Analysts-bullish-as-metal-faces-supply-crunch.html

https://financialpost.com/pmn/business-pmn/shanghai-aluminum-rises-on-supply-fears-state-metal-sale-plan-caps-gain