A világ néhány legerősebb olajtermelőjének egy csoportja hétfőn megállapodott a jövő hónaptól kezdődő kisebb mértékű termeléscsökkentésről, meglepve ezzel az energiapiacokat a jelentős zavarok idején.

Az OPEC és a nem OPEC-partnerek, az OPEC+ néven ismert befolyásos energetikai szövetség úgy döntött, hogy októbertől napi mintegy 100 000 hordóval csökkentik a termelési célokat. Az energetikai elemzők nagyjából arra számítottak, hogy a csoport kitart a termelési politikája mellett. A múlt hónapban az OPEC+ megállapodott abban, hogy mindössze napi 100 000 hordóval növeli az olajkitermelést. Az OPEC+ közleményben közölte, hogy a hétfői döntés, miszerint visszatérnek az augusztusi termelési szintre, azért született, mert a felfelé történő kiigazítást “csak a szeptemberi hónapra szánták”.

Az olajárak június eleje óta mintegy 25%-ot estek, miután márciusban többéves csúcsokat értek el. A csökkenést az a növekvő aggodalom táplálta, hogy a kamatemelések és a Coviddal kapcsolatos korlátozások Kína egyes részein lelassíthatják a globális gazdasági növekedést és visszafoghatják az olajkeresletet. Az OPEC+ hétfői bejelentése az Oroszország és a Nyugat közötti elkeseredett és eszkalálódó energiavita közepette történt, és Európában sokan mélyen aggódnak a recesszió és a téli gázhiány kilátásai miatt. Eközben a piaci szereplők szorosan figyelemmel kísérik az iráni nyersolajból származó kínálat fellendülésének kilátásait, amennyiben Teheránnak sikerül biztosítani a 2015-ös nukleáris megállapodás megújított változatát.

A G-7 támogatja az orosz olaj árplafonját

Az európai gázárak több mint 25%-ot ugrottak hétfőn, miután az orosz állami tulajdonú Gazprom energiaipari óriásvállalat bejelentette, hogy nem nyitja meg újra az Európába vezető fő gázvezetékét. A Gazprom közölte, hogy a határozatlan idejű leállás oka egy turbina olajszivárgása. Az Északi Áramlat-1 gázvezeték, amely Oroszországot a Balti-tengeren keresztül köti össze Németországgal, a tervek szerint háromnapos karbantartási munkálatok után szombaton nyitotta volna meg újra kapuit. A Kreml az európai gázáramlás leállítását a Hétek csoportjának közös nyilatkozata után kezdeményezte, amelyben a gazdasági hatalmak támogatták az orosz olajexportra vonatkozó árkorlátozási mechanizmus bevezetésének tervét.

A G-7 kezdeményezés célja, hogy megfossza Vlagyimir Putyin orosz elnököt az ukrajnai háború finanszírozásától. Oroszország közölte, hogy nem ad többé olajat olyan országoknak, amelyek árkorlátokat szabnak az orosz energiaexportra. Az EU döntéshozói azzal vádolták a Kremlt, hogy fegyverként használja az energiaellátást, hogy bizonytalanságot keltsen a 27 országot tömörítő blokkban, és növelje az energiaárakat a Kreml Ukrajna elleni támadása közepette. Moszkva tagadja a felelősséget az Északi Áramlat-1 leállítása miatt.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/09/05/oil-opec-surprises-energy-markets-with-a-small-production-cut.html