Mit történik az arannyal?

Az arany friss nyereséggel zárt hétfőn, de továbbra is ellenállásba ütközik mikor az 1830-1835 dolláros tartományt közelíti meg. Egy enyhe visszaesés az amerikai dollárban segített a nemesfémnek magasabbra emelkedni, az emelkedő amerikai kincstári hozamok ellenére. Az Egyesült Államok 10 éves kincstári hozama 1,33 százalékkal magasabban vannak, és ez korlátozta az arany árfolyamának emelkedését. Az aranyimport augusztusban 5 hónapja nem látott magasságokat ért el a nagy keresletnek köszönhetően. India majdnem megduplázta az importját, mivel az árak a fesztiválszezon előtt csökkentek. 121 tonna aranyat hoztak be az országba szemben az előző éves időszakkal amikor körülbelül ennek a felét, 63 tonnát.

Változóban az arany ára

Egyes tényezők például az amerikai munkahelyi jelentések, tartós koronavírus fenyegetések támogatták az arany árát az alacsonyabb szinteken. Ha azonban a dollár újjáéled a globális növekedés fellendülésével, akkor az arany bajban lehet. Azonban a dollár jól tud teljesíteni még akkor is, ha az amerikai gazdaság rossz helyzetben van. Mindazonáltal az amerikai dollár várhatóan erős marad, egészen addig amíg a gazdasági fellendülés jelei nem mutatkoznak a világ többi országából, hátrahagyva Amerikát. Hiszen várható, hogy a dollárt felvásárolják biztonságos menedék reményében a bizonytalanság idején. A jegybankok világszerte terveznek összeülni. A sort az ausztrál jegybank kezdte kedden. Világszerte a sárgafém árak megerősödtek, a dollár gyengült. A FED késlelteti a járvány idején történő eszközvásárlás lassítását.

Fekete leves

Hétfőn az arany 1830,30 dolláros magasságból esett le egészen 1821,50 dollárig. Kedden azonban a sikeresnek mondható hétfői nap után az árak hatalmas esésbe kezdtek. Kedd délben az arany ára egyre lejjebb esett, elérve a 1814 dollárt, a több, mint 1 százalékos esés után. Ekkor történt meg az elmúlt hónap legnagyobb napi csökkenése, amely visszahúzta az arany árát 1800 dollár alá. Ezzel egyúton az amerikai dollár erősödött, valamint a kincstári hozam is emelkedett. A keddi napon az arany 1,9 százalékot esett, ez 35,20 dollárnak felel meg. 1798,50 dollárra állt be az ár. Az arany mozgásának és a bizonytalanságoknak, amelyek a FED monetáris politikai terveit illetik, a koronavírus delta variánsa áll hátterében. Azonban továbbra is nagy érdekeltségnek örvend, de a nemesfémet zavaros gazdasági kilátások övezik.

Az arany az elmúlt hónap legnagyobb napi esését szenvedte el (www.Investing.com)

Forrás

https://www.marketwatch.com/story/gold-futures-set-for-sharpest-daily-tumble-in-a-month-as-treasury-yields-and-u-s-dollar-rise-11631016789

https://www.fxstreet.com/news/gold-price-forecast-bulls-pawing-ground-at-the-382-ratio-202109062325